Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Elitní kategorie pojede Jizerskou padesátku přes 50 kilometrů

Elitní kategorie běžců na lyžích absolvuje Jizerskou padesátku na počest zesnulých horolezců na patnáct kol. Kvůli nedostatku sněhu se v neděli pojede na zkráceném okruhu okolo čtyř kilometrů a trať závodu klasickou technikou seriálu Ski Classics tak bude měřit přes 50 km.

"Bude to mimořádně silná připomínka historické tradice Jizerské padesátky," uvedl v tiskové zprávě David Douša z organizačního výboru. "Navždy také vyřadíme prvních patnáct startovních čísel a nikdy už se s nimi na Jizerské padesátce závodit nebude. Patří horolezcům a jejich historickému odkazu," doplnil Douša.

Jizerská 50 se od roku 1971 jezdí s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70 na počest horolezců, kteří stáli u jejího zrodu. Horolezci TJ Lokomotiva Liberec běhali závod jako test výkonnosti a přípravu na náročné expedice a v roce 1970 patnáct z nich zahynulo pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu.

Pořadatelé Jizerské padesátky se zástupci série Ski Classics rozhodli o trati pro elitní závodníky před úterní půlnocí a usnesli se na 15 kolech. "Bude to pocta zesnulým horolezcům a zároveň skutečně extrémně těžký závod, jehož vítězové bude skutečnými hrdiny," řekl David Nilsson, výkonný ředitel seriálu dálkový běhů Visma Ski Classics.

Elitní skupina, sto mužů a 18 žen, odstartuje v neděli současně v 8:30. Vzhledem k tomu, že se pojede 15 kol na krátkém okruhu a úzké trati, tak závodníci, kteří budou v průběhu dostiženi o celé kolo, budou muset odstoupit.

Pro rekreační běžce se nic nemění. Ti vzhledem k nedostatku sněhu, kvůli němuž se letošní ČEZ Jizerská 50 nemůže odjet na tradičním štrece z Bedřichova na Jizerku a zpět, absolvují trať okolo 16 km v blocích vždy s maximálně 400 závodníky. Část poběží už v pátek a další vlny v sobotu i v neděli.

Kvůli nepřízni počasí organizátoři dokonce uvažovali, že by se závod konal i bez lyží. Vzhledem k ochlazení se podaří připravit alespoň krátký okruh. "Přípravy jsou letos mimořádně vyčerpávající. Jsme moc rádi, že se nám podaří udržet tradici naživu přírodě navzdory," řekl Douša.

Autoři | Foto Jizerská 50

Štítky Jizerská padesátka, horolezec, Ski Classics, David Douša, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ČEZ, David Nilsson, Liberec, Huascarán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elitní kategorie pojede Jizerskou padesátku přes 50 kilometrů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.