Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tohle bude masakr. Myslím, že do cíle dojede maximálně třicet lidí, říká před startem Jizerské 50 Petr Novák

Tradiční lyžařský závod Jizerská padesátka bude letos rozložen do tří dnů. Vzdálenost více než padesáti kilometrů klasicky je ale vypsána pouze pro elitní kategorii běžců v rámci Ski Classics. Ti v neděli celkem patnáctkrát absolvují čtyřkilometrový okruh, který se pořadatelům při nedostatku sněhu podařilo připravit.

Na rekreační běžce ve 49. ročníku čeká trať dlouhá jen okolo 16 km a startovat budou v blocích vždy s maximálně 400 závodníky. Čtyři skupiny odjedou svůj závod v neděli, dvě v pátek a další tři v sobotu. U bloků startujících po 15:00 je povinná čelová svítilna. Trať pro každou vlnu bude rezervována na dvě hodiny.

V elitní skupině čítající podle aktuální startovní listiny 131 účastníků figuruje dvanáct českých zástupců a mezi nimi patří k favoritům trojnásobný vítěz závodu Stanislav Řezáč. Do bojů o přední příčky by mohl zasáhnout také loňský vítěz FIS Marathon Cupu Petr Novák.

"Bude to dlouhé a bude to těžkej závod s velkým převýšením," řekl Řezáč, jezdící v barvách celku Silvini Madshus, o netradiční trati. "Radši mám jedno dlouhé kolo, tolik okruhů jsem při závodu nikdy nejel. Budeme se dojíždět, to je na tom nejhorší, že se ztratí orientace v průběžném pořadí. Nevím, jestli to je doře, ale chválím organizátory, že se snaží závod udělat," doplnil dvaačtyřicetiletý běžec.

Favority budou severští laufaři. "Je to těžký s nimi závodit, ale uvidíme, třeba to vyjde," řekl Řezáč už před sezonou. Nechybí obhájce titulu Nor Morten Eide Pedersen či jeho krajan John Kristian Dahl, který ovládl úvodní díl Ski Classics v Livignu. Mezi ženami je favoritkou loňská vítězka Kateřina Smutná reprezentující Rakousko.

Muži a ženy odstartují v neděli současně v 8:30 a závodníci, kteří budou dostiženi o celé kolo, budou muset odstoupit. "Tohle bude masakr a nedokážu si představit, jak to bude probíhat, když budou dojetí závodníci odstupovat. Myslím, že do cíle dojede maximálně třicet lidí, a to mi přijde divoký," komentoval systém závodu Novák, letos poprvé člen seskupení Lukáše Bauera Pioneer Investments - Craft.

Kvůli nepřízni počasí organizátoři dokonce uvažovali, že by se závod konal i bez lyží. Vzhledem k ochlazení se jim nakonec podařilo připravit alespoň krátký okruh převážně z technického sněhu. "Navezli jsme přibližně sedm tisíc kubíků. Všude je okolo 30 centimetrů sněhu, abychom to mohli strojově upravit. Všude jsou připravené tři stopy," řekl předseda organizačního výboru ČEZ Jizerské 50 Martin Kaucký.

Jizerská 50 se od roku 1971 jezdí s přídomkem Memoriál Expedice Peru '70 na počest horolezců, kteří stáli u jejího zrodu. Horolezci TJ Lokomotiva Liberec běhali závod jako test výkonnosti a přípravu na náročné expedice a v roce 1970 patnáct z nich zahynulo pod kamennou lavinou na peruánském Huascaránu.

Autoři | Foto Jizerská 50

Štítky Jizerská padesátka, Petr Novák, Ski Classics, Stanislav Řezáč, ČEZ, Pioneer Investments, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Lukáš Bauer, John Kristian Dahl, Kateřina Smutná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tohle bude masakr. Myslím, že do cíle dojede maximálně třicet lidí, říká před startem Jizerské 50 Petr Novák  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.