Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jizerskou padesátku vyhrál Eliassen, Řezáč doběhl dvanáctý

Nor Petter Eliassen suverénně vyhrál lyžařskou Jizerskou padesátku. Nejlepším českým běžcem byl na dvanáctém místě Stanislav Řezáč, který po patnácti okruzích dlouhých zhruba 3,5 km ztratil na vítěze pět minut a čtyřicet sekund. S Eliassenem obsadili další místa na stupních vítězů rovněž Norové, druhý byl se ztrátou 3:14 minuty Johan Kjölstad, třetí skončil těsně za ním ve spurtu Anders Auckland.

Eliassen vyhrál Jizerskou padesátku poprvé v kariéře, ale zároveň to bylo jeho páté vítězství z posledních šesti dílů seriálu dálkových běhů Ski Classics. Loni ovládl poslední čtyři závody sezony včetně slavného Vasova běhu, letos byl na La Sgambedě v Livignu desátý.

Další Čech Jiří Ročárek byl dvacátý, Petr Novák dojel do cíle o čtyři místa za ním. Závod dokončilo 25 účastníků, neboť běžci dostižení vedoucím lyžařem byli při nezvyklém formátu závodu na okruzích diskvalifikováni. Mezi ženami byla nejrychlejší Švédka Britta Johanssonová-Norgrenová, druhá skončila její krajanka Lina Korsgrenová.

Ze začátku závodu byl hodně aktivní norský obhájce prvenství Morte Eide Pedersen, který se odhodlal k úniku už po jedenácti kilometrech, a chytit se ho dokázal pouze Eliassen. Pedersen po hodině na 28. kilometru z vedoucí dvojice odpadl a pozdější vítěz si vytvořil dostatečný náskok, který do cíle ještě stále navyšoval.

Pedersen se později neudržel ani ve skupině pronásledovatelů a nakonec dojel osmý. Do závěrečného finiše o zbývající stupně vítězů se dostala trojice běžců, nepopulární čtvrté místo zbylo na Švéda Daniela Richardsona.

Řezáč byl zpočátku závodu vidět v přední skupině, ale ze špice odpadl po osmém kilometru. "Asi jsem trochu přepískl přípravu, ve čtvrtém kole jsem dostal křeče do rukou a věděl jsem, že to není ono, že energie trochu chybí, abych mohl jet s těmi nejlepšími," řekl Řezáč v televizním rozhovoru.

49. ČEZ Jizerská 50: 1. Petter Eliassen (NOR) 2:12:35.7, 2. Johan Kjølstad (NOR) +3:13.9, 3. Anders Auckland (NOR) +3:15.2. Ženy: Britta Johansson Norgren (SWE) 2:38:37.0, 2. Lina Korsgren (SWE) +1:01.8, 3. Sara Lindborg (SWE) +2.14.9.

Štítky Petter Eliassen, Jizerská padesátka, Stanislav Řezáč, Johan Kjølstad, Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren, Ski Classics, Petr Novák, ČEZ, Danny Richardson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerskou padesátku vyhrál Eliassen, Řezáč doběhl dvanáctý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.