Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hodnocení běžeckého lyžování v Liberci? Zájem je rekordní

Vyhlášení nejlepších závodníků oddílu běžeckého lyžování TJ Dukla Liberec za sezonu 2015/2016 proběhlo v pátek v kavárně Pošta. Úspěchů je dost a navíc se neustále rozšiřuje základna. Na lyžování se totiž hlásí stále více dětí, Dukla tak začala přijímat děti už od šesti let.

Jako první byla vyhlášena družstva přípravky a předžáků, tedy nejmladších závodníků ve věku od šesti do devíti let, kteří se účastnili především menších místních závodů a pohárových závodů pořádaných Libereckým krajem, kde děti tradičně získávají cenné zkušenosti do budoucích let. „V letošním roce pokračoval rekordní nárůst nových lyžařů, pro obrovský zájem přijímáme děti již od šesti let,“ zhodnotili sezonu Tomáš Valoušek a Romana Kerelová, kteří se jako dobrovolní trenéři věnují právě nejmladším dětem.

Trenéři předžáků Vladimír Blažek, Jana a Jiří Novotní připomněli rodičům, jak velký pokrok děti udělaly. Pro mnohé z nich to byla první lyžařská sezóna a pro trenéry a samozřejmě i rodiče bylo nejdůležitější podpořit u dětí zaujetí pro běžky a zvyknout si na pravidelný trénink.

Pravidelně vozí medaile

Po nich přišli na řadu svěřenci Arnošta Hlaváčka z kategorie mladších žáků, kteří se účastnili také celorepublikových závodů a v celostátním srovnání se vůbec neztratili. Nela Půbalová si odvezla z Olympiády mládeže tři zlaté medaile. Jonáš Hellmich a Matyáš Pávek získali titul Lyžař Libereckého kraje jako vítězové Poháru v přespolních bězích i zimním Poháru LK. Pravidelně vozily umístění na stupních vítězů také Matilda Ježková a Karolína Dvorská. Ale co se podařilo nejvíc, je vybudování silného kolektivu s velkou perspektivou. Toto družstvo bylo navíc vyhlášeno jako nejlepší v celostátní soutěži “Hledáme nové talenty” a to je příslibem do budoucnosti. 

Úspěšnou sezonu mají za sebou starší žáci. Družstvo přivezlo z republikových závodů celkem osm cenných kovů, o které se zasloužila dívčí část. Tereza Prokešová vybojovala v Novém Městě na Moravě titul mistryně republiky a v o rok starší kategorii se Eliška Šibravová stala více mistryní republiky. Obě pak doplnily sbírku medailí z MČR bronzem ze štafety. Neztratily se ani v celkovém hodnocení Českého poháru, který prokazuje výkonnost v různých typech závodů po celou sezónu, kde každá získala pohár za celkové třetí místo. Svoji výkonnost potvrdily i v Poháru Libereckého kraje celkovým druhým místem.

Parta táhne za jeden provaz

A jak hodnotí sezónu trenér Roman Šibrava? „Kromě medailových úspěchů si hlavně cením přístupu všech starších žáků ke sportu a jejich perfektní partu, která uměla po celou sezonu táhnout za jeden provaz. A to je možná v tomto věku cennější než získané medaile,"

 Za úspěchy dorostenců a juniorů stojí trenéři Petr Rieger a Pavel Hynčica. Nejlepšími reprezentanty tohoto družstva byli vyhlášeni Kateřina Hynčicová, Marek Gebouský, Matyáš Tecl a Eliška Krčková.

Kateřina Hynčicová se v průběhu celé sezony umísťovala mezi top závodnicemi kategorie dorostenek starších i juniorek a završila to dvojím vítězstvím na ČP Praděd a třetím místem na ČP v Jablonci. Celkové 4. místo v LB ji pasuje do role adeptek na juniorské reprezentační družstvo.

Marek Gebouský se během celé sezony držel v první osmičce a završil to 3. místem na závodech Juniorcupu. Spolu s Matyášem Teclem se 2. místem ve štafetovém závodě na MČR zařadil mezi nejlepší mladší dorostence. Eliška Krčková i přes vleklé zdravotní problémy po operaci kotníku dosahovala velice solidních výsledků a v kategorii juniorek dosáhla na 5. místo M-ČR.  

Na MS do 23 let v rumunském Rasnově nás reprezentovala Petra Hynčicová, která v závodě na 10 km volnou technikou obsadila 21. místo. K jejím největším úspěchům v letošní sezóně patří bezesporu 2. místo v závodě na 5 km volnou technikou na NCAA Skiing Championships v USA. V národním týmu budou Českou republiku reprezentovat Petra Hynčicová a Jakub Gräf.

Dálkoví běžci byli vidět

 „V letošní sezoně jsme absolvovali všech šest závodů ze série dálkových běhů Ski Tour a rozhodně jsme se hned napoprvé neztratili, díky Martinovi Lopotovi a Elišce Krčkové jsme získali několik medailí v jednotlivých závodech a v týmové soutěži jsme skončili čtvrtí, jen těsně za profi teamy zaměřené na dálkové běhy,” zhodnotil sezonu šéf týmu Tomáš Valoušek. Družstvo Masters je otevřené všem. V letošní sezoně sbíralo úspěchy díky vášnivým lyžařům, aktivním i bývalým závodníkům, a účastí na závodech ho podpořili i reprezentanti Dušan Kožíšek a Petr Knop, či olympionička Kamila Rajdlová.

Odpovědnost za lyžování převzal Liberecký kraj

V této sezoně se Dukla musela potýkat s nově nastalou situací, kdy vedení Svazu lyžařů ČR v rámci nové koncepce zrušilo podporu libereckého oddílu, dlouhodobě jednoho z nejúspěšnějších v ČR. „V loňském roce se nám povedlo vykrýt čtvrtmilionovou mezeru v rozpočtu díky novým sponzorům a podpoře Libereckého kraje, Statutárního města Liberec a MŠMT. Nyní již víme, že máme zajištěnu většinu prostředků i pro sezonu 2016/2017, nové sponzory však stále hledáme,“ konstatovala Romana Kerelová, která se o hospodaření oddílu stará.

“Všem sportovcům bych chtěl popřát mnoho úspěchů i v nadcházející sezoně a poděkovat hostům a také rodičům za účast a podporu, bez niž by činnost sportovního klubu nebyla možná. A samozřejmě nemohu zapomenout na obětavou práci všech trenérů, kteří jsou hlavním motorem našich úspěchů “ dodal na závěr předseda oddílu Zbyněk Valoušek.

Autoři | Foto TJ Dukla Liberec

Štítky běh na lyžích, Liberec, Liberecký kraj, trenér, Dukla Liberec, lyžař, Česko, Petra Hynčicová, olympijské hry, Vladimír Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodnocení běžeckého lyžování v Liberci? Zájem je rekordní  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.