Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Trofeje na mítink, kde vyhrává Bolt, vytváří v Novém Boru

Trofejemi pro nejrychlejšího muže planety, vázičkami pro královskou rodinu či korunkami pro miss světa neslyšících se může chlubit sklářský ateliér Astera z Nového Boru. "Specializujeme se na zakázkovou výrobu atypického skla a křišťálu," uvedl jednatel firmy Vladimír Žíla.

S novoborským sklářstvím je jeho rodina spjata tři generace. Žílův děda Zdeněk je duchovní otec a první generální manažer sklářského kombinátu, dnešního Crystalexu, a otec Vladimír je sklářský výtvarník - brusič. Astera s ročním obratem do deseti milionů korun vznikla před 21 lety. "Jsme malý sklářský ateliér, který sází na výrobní flexibilitu a osobní přístup k zákazníkům," uvedl Žíla.

I díky tomu se firmě daří získávat řadu prestižních zakázek. Vázičky se speciálním odstínem oranžové barvy vytváří už asi 15 let pro slavnostní události, jež provází nizozemskou královskou rodinu. "Poslední jsme dělali, když byl korunován na krále Willem-Alexander," uvedl Žíla.

Specialitou firmy je precizní hranařské broušení a spojování skla. Díky spolupráci s jinými je ale schopna nabídnout veškerou škálu technik používaných na Novoborsku. To je i případ křišťálových trofejí, jež už řadu let Astera podle návrhu Radka Váni připravuje pro atletický mítink Zlatá tretra Ostrava s hvězdným Usainem Boltem. "Je kombinací ručně foukaného křišťálového bezolovnatého skla a masivních bloků optického křišťálu," uvedl Žíla. Trofej je ze tří slepených dílů, pro mítink jich ateliér každoročně připravuje kolem 20. Podle Žíly vytváří ceny i pro další akce, nyní například pro mistrovství Evropy v orientačním běhu.

Hrdý je Žíla i na prvky, jež před zhruba deseti lety tvořili do interiérové dekorativní zlacené mříže pro vlajkový obchodní dům firmy Louis Vuitton na Champs-Élysées v Paříži. "Jsou tam pořád, 4000 křišťálových a 500 granátově červených skleněných komponentů," zmínil.

Podle něj při získávání zakázek využívají fenoménu Nového Boru, města skla. "Je tady více než 100 sklářských firem. Vždy budeme ateliér malý a zveme do projektu další spolehlivé firmy. Jsme tak schopni zajistit, aby na zakázce pracovalo 100 lidí, i když v Asteře je nás jen devět," řekl.

Zhruba 70 procent obratu Astery tvoří zakázky do zahraničí, nejvýznamnějším trhem je Nizozemsko. Poslední dobou ale podle Žíly přibývá zakázek pro velké domácí firmy. "Daří se jim a dávají nám šanci participovat na jejich projektech," ocenil. S Asterou také často spolupracují interiéroví designéři. "Zatím je aktivně neoslovujeme. Pozitivní šeptandou se dostávají k nám," uvedl Žíla.

V Nizozemsku mají například vazby na Carinu Riezebos, nedávno tvořili skleněný květ pro speciální věšák ve tvaru tulipánu. V Česku před dvěma lety Astera vytvořila pro hotel na Ještědu repliky původních koktejlových sklenic navržených Karlem Wünschem. Ve světě aktuálně sklízí úspěch jídlonosič od talentované designérky Daniely Chodilové. Ta přišla s nápadem převést obyčejný ešus do netradičních materiálů - křišťálu, surové kůže a mědi. Podle Žíly to je exkluzivní schránka na luxusní věci. Dá se ale využít i pro svůj původní účel, nošení jídla.

Srdeční záležitostí je pro Asteru miss světa neslyšících, jež se zpravidla koná v létě v Praze. "Jsme dlouholetý partner soutěže. Vyrábíme nejen korunky, ale i dárky pro všechny finalisty, odbornou porotu," řekl Žíla. Při jednom ročníku například finalistky dostaly skleněné růže. "Přišlo nám to jako dobrý nápad dát holkám, které mají komunikační hendikep, věc, která symbolizuje komunikaci," dodal Žíla.

Autoři | Foto Astera

Štítky Nový Bor, Usain Bolt, sklo, ateliér, křišťál, Crystalex, Nizozemsko, Karel Wünsch, Louis Vuitton, Zlatá tretra Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trofeje na mítink, kde vyhrává Bolt, vytváří v Novém Boru  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.