Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Singltreku pod Smrkem vznikne další nástupní místo

Na česko-polském Singltreku pod Smrkem určeném pro terénní cyklistiku by mělo vzniknout další nástupní místo - už čtvrté. Vybudovat ho chtějí Poláci u města Świeradów Zdrój za zhruba jeden milion eur (zhruba 27 milionů korun). Novináře o tom dnes informoval starosta tohoto polského města Roland Marciniak. Na české straně jsou dvě nástupní místa u Nového Města pod Smrkem a další v Lázních Libverda, na polské straně zatím podobné bikecentrum se službami pro návštěvníky oblíbených cyklistických stezek chybí.

První lesní stezky si na Singltreku pod Smrkem mohli cyklisté vyzkoušet v roce 2009 a zájem o ně každoročně roste. Dnes je na česko-polském pomezí díky evropským dotacím zhruba 70 kilometrů stezek se čtyřmi stupni obtížnosti. Na své si tam přijdou rodiny s dětmi i zkušení bikeři. Vybudování areálu stálo přes 30 milionů korun, bezmála 11 miliony korun přispěly Lesy ČR, které jsou partnerem projektu. Za sedm let existence Singltreku pod Smrkem vyzkoušely tamní stezky statisíce lidí.

"Singltrek pod Smrkem je vůbec prvním cyklistickým projektem tohoto typu v republice i v kontinentální Evropě. Unikátní a přírodě blízké stezky projektované a budované podle speciální metodiky skýtají sportovcům velký zážitek z jízdy na kole v terénu. Navíc respektují přírodní prostředí a lesní hospodaření," řekl krajský ředitel Lesů ČR v Libereckém kraji Ludvík Řičář. Dnes už ale není Singltrek pod Smrkem v České republice jediný, podle stránek www.singltreky.cz je v Česku dalších osm lokalit se singltrekovými tratěmi zejména v Jeseníkách a Beskydech.

V současné době se rozhoduje o tom, co s projektem, který propojil Nové Město pod Smrkem s polským městem Świeradów Zdrój, dál. "Potenciál projektu je veliký, pokud má být ale na světové či evropské úrovni, bude těch tras potřebovat kolem 150 kilometrů," upozornil uznávaný expert na singltrek Dafydd Davis z Británie, který se na vytyčení stezek pod Smrkem podílel. Podle polského starosty Marciniaka je hlavně třeba udržet vysokou kvalitu tratí i služeb. I v Polsku totiž zájem o singltrek roste, aktuálně se tam podle něj připravuje dalších deset podobných projektů.

Autoři

Štítky projekt, Świeradów-Zdrój, Nové Město pod Smrkem, Lázně Libverda, Lesy České republiky, Česko, Singltrek pod Smrkem, Dafydd Davis, Evropa, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Singltreku pod Smrkem vznikne další nástupní místo  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.