Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Tramvaj běžce nevykolejila, hned pět jich ukázalo ocelovému oři záda

Kdo je rychlejší? Člověk nebo tramvaj? Odpověď je na první pohled jednoduchá, když se ale přidají zastávky, semafory a další nástrahy městského provozu, jde o vyrovnaný souboj. To dokázala parta běžců, která už podruhé zápolila s tramvají na trati mezi Lidovými sady a Horním Hanychovem.

Čtyři desítky běžců čekaly v sobotu odpoledne náročné podmínky. Před startem se nad Libercem prohnala silná bouřka a tak se běželo na mokrém asfaltu. Zatímco tramvaj zaplněná zhruba stejným počtem fanoušků musela jet podle jízdního řádu, běžci měli povoleny tři zkratky. Díky tomu byl celý závod až do úplného závěru vyrovnaný.

Zatímco v loňském roce, kdy se běžel nultý ročník v opačném směru, porazil tramvaj jediný závodník, letos jich mašinu předběhlo hned pět. Vítězem jsem se stal obhájce loňského vítězství Jan Schulhof v čase 25:52, těsně následován Pavlem Hradcem (26:30) a třetí doběhl Vojtěch Galáč, kterému se hodinky v cíli zastavily na hodnotě 27:04. Před tramvají to ještě stihl Stanislav Šourek a k velikému údivu všech také Václav Kolář, kterému několikatunový kolos ve finiši doslova šlapal na paty. Tramvaj se dostala do cíle na 6. místě a stihla projet trať za zhruba 28 minut. „Došlo na má slova, když jsem tvrdil, že tramvaj to přepálí a v závěru jí budou chybět tolik potřebné síly na mocný finiš,“ řekl s úsměvem a nadsázkou vítěz.

Právě nejrychlejší z běžců z prvního ročníku se netají tím, že mu inspirací pro tenhle závod byl moment, když mu jednou těsně před nosem ujela tramvaj. Už tehdy se nevzdal a rozhodl se ji doběhnout. V moment, kdy tramvaj začal dohánět, odbočila souprava do vozovny. "Na tuhle starou křivdu jsem nezapomněl a po letech jsem se rozhodl, že zkusím s tramvají tentokrát vyběhnout já," vysvětlil Schulhof. 

Pořadatelé už teď plánují další ročník, který by se měl běžet v opačném směru, tedy z Horního Hanychova do Lidových sadů. „Stroj sice letos prohrál, ale neusneme na vavřínech a na příště připravíme ostřejší tramvaj,“ dodal po závodě strojvůdce tramvaje.

Závod pojmenovaný „Tramvaj ještě neřekla poslední slovo“ se běžel poprvé v loňském roce. Tehdy ale nešlo o ohlášenou událost a řidič tramvaje, která vezla cestující, byl poměrně překvapen, že ho celou trasu stíhá několik běžců. Letos byla akce ohlášena a podpořil ji i dopravní podnik, který pro tento účel vypravil tramvaj, ve které mohli jet fanoušci.  

Foto Facebook/Tomáš Zapadlo

Štítky Liberec XIX-Horní Hanychov, Liberec, Václav Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tramvaj běžce nevykolejila, hned pět jich ukázalo ocelovému oři záda  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.