Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Olympijské naděje si po roce daly dostaveníčko pod Ještědem

Gymnastické talenty ze sedmi zemí světa změřily své síly v sobotu 2. listopadu na závodě, který nemá v Evropě obdoby, Poháru olympijských nadějí OHC Liberec. Po několika letech se letos do Sport Parku Liberec, kde se pravidelně závod koná, vrátili také junioři z Jihoafrické republiky.

Možná jsou mezi mladými gymnastickými nadějemi jména, která jednou omráčí celý sportovní svět, a která se budou skloňovat na sportovním kolbišti nejvyšším, na olympijských hrách. K dosažení tohoto cíle ovšem čeká účastníky mezinárodního klání jednotlivců i družstev juniorů a juniorek ve sportovní gymnastice, nazvaném Pohár olympijských nadějí OHC Liberec, ještě dlouhá cesta. Vždyť nejmladším sportovcům závodu, který zaplnil v sobotu 2. listopadu gymnastickou tělocvičnu v areálu Sport Parku Liberec, je teprve kolem třinácti let.

Na pohár přijelo dohromady 70 mladých gymnastek a gymnastů z Polska, Maďarska, Francie, Velké Británie, ale také například až z Kostariky nebo Jihoafrické republiky, jež vyslala své talenty na soutěž do Liberce znovu po téměř sedmi letech. Závod každoročně podporuje město Liberec.

„Pro naše město je velkou ctí, že hostí tolik sportovních týmů z celého světa najednou. Gymnastika je krásný sport. Spojuje v sobě krásu lidského těla se sportovním výkonem, ale i se zapojením rozumu, neboť závodníci musejí při cvičení své sestavy přemýšlet,“ podotkl náměstek Jíří Šolc.

Pohár olympijských nadějí si už vydobyl mezinárodní renomé. Je zahrnutý v kalendáři mezinárodní gymnastické federace FIG. Závod reprezentačních výběrů ve sportovní gymnastice vznikl původně v minulém desetiletí jako čtyřutkání zemí „visegrádské čtyřky“. Už tehdy byla úroveň výkonů závodníků velmi vysoká.V roce 2006 se organizace závodu ujali nadšenci z oddílu Gymnastika Liberec, a od té doby se na něm blýsklo už téměř pět stovek gymnastických talentů. Devíti z nich se později splnil největší sen každého sportovce – probojovali se na Letní olympijské hry v roce 2012 v Londýně.

Výsledky letošního mezinárodního klání najdou zájemci již nyní na internetových stránkách www.gymlib.cz.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky olympijské hry, Liberec, Ještěd, Jihoafrická republika, Evropa, Letní olympijské hry, Polsko, Francie, Velká Británie, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympijské naděje si po roce daly dostaveníčko pod Ještědem  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.