Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvrat v povolebním vyjednávání. ANO odmítlo být v koalici s ODS

Koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj s ANO a ODS v Liberci nevznikne. Jednání byla ukončena. ANO odmítlo být v jedné koalici s ODS, což potvrdil lídr Starostů Jaroslav Zámečník i Jiří Němeček za ANO.

„Budeme dál hledat možnost spolupráce tří partnerů, tak jak jsme měli v plánu," řekl Jaroslav Zámečník.

Proti koalici s ODS byla podle Němečka naprostá většina místní členské organizace ANO. „Reakce byla velmi razantní," řekl Jiří Němeček. Důvody podle něj nerozebírali. 

Reputace ODS a události v Brně

Asi byly dva. První, co se odehrálo v Brně. Tak to říkali - ano to je ta odéeska, co udělala (brněnskému primátorovi Petrovi) Vokřálovi. To je jedna věc a druhá, že reputace ODS pro většinu pamětníků tady v Liberci asi není nejlepší," řekl Němeček. V Brně se nejprve rýsovala široká koalice vedená vítězným ANO, pak se ale situace překvapivě obrátila a na koalici se dohodla ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD.

Jednání o liberecké koalici Němeček jinak označil za korektní. „Nabídka byla dobrá, byl tam bohužel tento jeden zádrhel," dodal.

Ve stotisícovém Liberci si voliči vybírali z 12 kandidátek, uspělo jich pět. Vítězní starostové získali 16 mandátů, druhé ANO 11 a třetí Změna pro Liberec šest. Občanští demokraté budou mít čtyři zastupitele a dva získalo uskupení Liberec otevřený Lidem (LOL).

LOL místo ODS?

Starostové původně chtěli vytvořit čtyřkoalici, ODS ale odmítá společnou s LOL i se Změnou. Jako nejpravděpodobnější se nyní jeví trojkoalice starostů s ANO a LOL, která by měla v 39členném zastupitelstvu 29 mandátů. Zámečník potvrdil, že LOL osloví. „Budeme zjišťovat, jak se staví ke spolupráci," dodal.

LOL si přitom už dříve avizovalo, že do trojkoalice s ANO a Starosty je ochotné jít. „Do pondělí jsme si pak stihli odhlasovat, že o jednání o koalici SLK-ANO-LOL! máme zájem, a sepsali jsme hlavní programové věci k jednání," uvedli na facebooku. Jenže pak už se jim nikdo neozval. To se asi nyní rychle změní.

V roce 2014 zvítězila v Liberci Změna s 12 mandáty, druhé ANO jich mělo devět a třetí starostové osm. ČSSD měla čtyři zastupitele a po dvou mandátech měly KSČM, TOP 09 a ODS. Změna a ANO se spojily po volbách v koalici, druhé ANO získalo funkci primátora pro svého tehdejšího lídra Tibora Batthyányho. ANO ale vliv na Liberec zcela ztratilo, žádný z jeho zastupitelů včetně primátora v hnutí už nepůsobí.

Rozdělení mandátů

Starostové 16 ANO 11 Změna 6 ODS 4 LOL!

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberec, volby 2018, ANO 2011, ODS, koalice, Jiří Němeček, Jaroslav Zámečník, Brno, Liberecký kraj, primátor, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvrat v povolebním vyjednávání. ANO odmítlo být v koalici s ODS  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.