Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2020: Poprvé v rouškách. Lidé v Libereckém kraji vybírají krajské zastupitele

Úderem 14. hodiny se tradičně i v Libereckém kraji otevřely volební místnosti. Hledá se pětačtyřicet osobností, které usednou v krajském zastupitelstvu pro příští čtyři roky. Volební místnosti se uzavírají dnes ve 22 hodin, v sobotu se pak volí od 8 do 14 hodin. Pak začne sčítání výsledků. Jasno by mělo být v sobotu večer.

Jako jeden z prvních lídrů odvolil končící hejtman Martin Půta, který pozici znovu obhajuje. „Dnes a zítra rozhodujeme v krajských volbách o tom, kdo se bude v dalších čtyřech letech starat o náš kraj. A také o tom, jak se v něm bude nám a našim dětem žít,“ napsal na sociálních sítích.

Celkem se v Libereckém kraji bude o přízeň voličů ucházet 669 kandidátů z 16 stran a politických hnutí. Kvůli zvýšenému výskytu nemoci covid-19 platí v hlasovacích místnostech přísná hygienická opatření. Lidé musí volit s rouškou, kterou si mohou sundat jen kvůli identifikaci. Dost možná tak ve volebních místnostech může dojít ke konfliktům.

Vítězství v krajských volbách obhajují Starostové, druhé bylo ANO. Do zastupitelstva se před čtyřmi roky dostali také komunisté, ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a SPD. V letošních krajských volbách poprvé v Libereckém kraji kandidují Piráti a také uskupení PRO KRAJinu, které vzniklo spojením Zelených, LES a dalších osobností. Do zastupitelstva se chce dostat třeba i Trikolóra nebo koalice Společně pro Liberecký kraj, tedy spojení lidovců a TOP 09.

Liberecký kraj objíždí od rána pět speciálních volebních týmů s přenosnou schránkou. Své hlasovací lístky do nich mohou vhodit lidé, u nichž testy prokázaly covid-19 nebo jsou v karanténě. O tento zvláštní způsob voleb požádalo do čtvrtečního večera 85 lidí, řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Do terénu se speciální komise podle ní vydaly v 7:30 a pravděpodobně stihnou všechny žadatele objet dnes a v sobotu už vyjíždět nebudou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, zastupitelstvo, Liberecký kraj, volební místnost, krajské volby, Martin Půta, ČSSD, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Poprvé v rouškách. Lidé v Libereckém kraji vybírají krajské zastupitele  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.