Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2020: Začal druhý den hlasování, odvoleno má asi čtvrtina lidí

Zájem lidí o hlasování v pátek se různil, odhadem přišla zhruba čtvrtina voličů. Dnes mohou lidé volit do 14 hodin. Hlasování se konalo za zpřísněných bezpečnostních podmínek kvůli epidemii koronaviru. Lidé měli mít tak jako jinde v uzavřených prostorách roušky a mohli využít dezinfekci k očištění rukou. Výsledky voleb se očekávají dnes večer.

Liberecký kraj objelo dnes pět speciálních volebních týmů s přenosnou schránkou. Své hlasovací lístky do nich mohli vhodit lidé, u nichž testy prokázaly covid-19 nebo jsou v karanténě. Do krajského zastupitelstva volilo tímto způsobem 82 lidí a 13 do Senátu, řekla vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Do terénu se speciální komise podle ní vydaly v 7:30 a poslední tým se vrátil o deset hodin později.

První voliči svou povinnost splnili ve středu, když využili možnosti zvláštního hlasování. Na drive-in stanovištích odevzdalo své volební lístky 191 lidí, u nichž testy prokázaly nový koronavirus nebo jsou v karanténě. „Celkově tak do krajského zastupitelstva odvolilo 273 lidí a 35 do Senátu," řekla Kroupová. Zapečetěné urny s volebními lístky jsou uložené ve zvláštní místnosti v Evropském domě vedle krajského úřadu. „V sobotu ve 14:00 nastoupí sčítací komise, dostane klíčky, seznamy a začne sčítat, do té doby se k nim nikdo nedostane," doplnila.

Od čtvrtka měli možnost volit i obyvatelé pobytových domů sociálních služeb, které uzavřeli kvůli nákaze hygienici. Takové ale zatím v kraji nejsou. Dnes ve 14:00 se otevřely volební místnosti pro ty, kdo nejsou v izolaci či karanténě kvůli covidu-19. Zájem je navzdory přísným hygienickým opatřením poměrně vysoký. Na některých místech mělo už ve 20:00 odvoleno 30 procent zapsaných voličů. Někde se tvořily i fronty, podle informací od zapisovatelů se ale lidé chovají klidně, všichni jsou vybaveni rouškami a většinou si nesou už připravené volební lístky.

O přízeň voličů se v Libereckém kraji uchází 669 kandidátů z 16 stran a politických hnutí. „K žádným změnám na kandidátkách na poslední chvíli nedošlo," řekla Kroupová.

Před čtyřmi lety se do krajského zastupitelstva dostali lidé ze sedmi kandidátek. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, když pro ně hlasovala téměř třetina voličů. Získali 18 z 45 míst v zastupitelstvu. Podle sázkových kanceláří jsou favority v kraji i letos. Druhé ANO získalo před čtyřmi lety devět mandátů, třetí byli komunisté. Za nimi skončily ČSSD, ODS, Změna pro Liberecký kraj a Koalice SPD a SPO. Kraj vedla čtyři roky koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, v zastupitelstvu měla 35 křesel.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, Liberecký kraj, ano, starostové, pandemie covidu-19, COVID-19, karanténa, zastupitelstvo kraje, ČSSD, ODS, ANO 2011, Liberec, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Začal druhý den hlasování, odvoleno má asi čtvrtina lidí  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.