Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Znovu vítězní Starostové. S ANO ne do volební koalice, říká lídr Martin Půta

Starostové pro Liberecký kraj opět ovládli krajské volby. Do zastupitelstva se kromě nich dostalo ještě ANO, ODS, Piráti a SPD. Lídr Starostů Martin Půta už avizoval, že do koalice by chtěl s Piráty a ODS, ještě dnes večer proběhnou první jednání o povolební spolupráci.

„Jsem rád, že voliči pochopili, že volby jsou o krajských tématech. O tom, jak bude fungovat krajské zdravotnictví, krajské silnice a krajské školy,“ řekl ve chvíli, kdy bylo jasné, že jeho strana získá ve volbách přes 38 procent hlasů. 

Voliči podle něj ocenili, že Starostové jsou silný tým. „Jsou za námi vidět výsledky a je vidět, že když se dáme dohromady, můžeme porážet parlamentní strany,“ dodal.

Už dnes večer se podle něj rozjedou první povolební vyjednávání. „Vyjednávat budeme se všemi stranami,“ řekl Půta. Ten si koalici představuje ideálně s Piráty, kteří mají necelých deset procent hlasů a ODS, která je těsně nad 8,5 procenty. „Nevím, jaký postoj bude na straně Pirátů a ODS, určitě to jsou pro nás preferovaní partneři,“ uvedl.

VOLBY 2020: Starostové opět jasným vítězem, do zastupitelstva se nedostanou komunisté ani ČSSD

Je jasno. Starostové opět převědčivě ovládnou krajské volby. Hejtmanem tak potřetí v řadě bude Martin Půta. Ten už také avizoval, že se ještě dnes sejde se zástupci všech stran, které se do zastupitelstva dostanou. Půjde o ANO, Piráty, ODS a SPD.

Právě postoj Pirátů bude hrát roli, jejich lídr Zbyněk Milklík už uvedl, že s některými zástupci ODS budou mít Piráti problém. Vše ale bude otázkou následujících jednání.

Starostové po čtyřleté spolupráci v koalici už nadále nechtějí spolupracovat s ANO. „Teď nechci zavírat žádné dveře, po předvolebních prohlášeních se asi dá očekávat, že budeme chtít spolupracovat s ANO, ale ne ve volební koalici,“ vysvětlil. 

Do zastupitelstva se nedostala uskupení Společně pro Liberecký kraj ani PRO KRAJinu, Půta by ale jejich lídry do práce na kraji zapojil. „Byla by škoda o ně přijít, pan Šedlbauer nebo pan Klápště a jejich témata by jistě neměla skončit v zapomnění pod dojmem koronavirové krize. Chci se s nimi bavit o tom, jakým způsobem by se mohli zapojit do práce třeba ve výborech,“ uvedl hejtman, který naznačil, že za čtyři roky už možná lídrem Starostů nebude. „Po dalších vítězných volbách tu třeba bude stát jako vítěz nějaký jiný kandidát na hejtmana,“ řekl.

V krajských volbách propadly tradiční strany ČSSD a KSČM, které získali jen něco kolem tří procent, do zastupitelstva se nepodívá ani Změna pro lidi a krajinu s lídrem Janem Korytářem.

Volby 2020 znovu vyhráli Starostové

Sobota, 3. října 2020, 18:51

Volby 2020 znovu vyhráli Starostové
Volby 2020 znovu vyhráli Starostové

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky volby, 2020, Liberecký, kraj, starostové, Martin Půta, koalice, ANO 2011, ODS, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Svoboda a přímá demokracie, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znovu vítězní Starostové. S ANO ne do volební koalice, říká lídr Martin Půta  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.