Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úspěch Starostů je dán osobností Martina Půty, říká politolog Miloš Gregor

Vítězství hnutí ANO v krajských volbách se dá pojmenovat jedním všeobecně známým termínem. Politolog Miloš Gregor z brněnské Masarykovy univerzity mluví o Pyrrhově vítězství. Hnutí Andreje Babiše sice zvítězilo v desítce krajů. V řadě z nich se však rýsují koalice právě bez vítěze. Jak hodnotí uplynulé volby politolog Miloš Gregor? Na to se zeptala redakce Drbny v rozhovoru.

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše znovu ovládlo krajské volby. Vyhrálo v deseti ze 13 krajů, před čtyřmi lety zvítězilo v devíti krajích. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočeši a v Libereckém kraji jasně obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj. Povolební vyjednávání v krajích už začala, v některých regionech se proti vítěznému hnutí ANO formuje koaliční opozice.

Jsou za námi krajské volby. Co pro vás bylo největším překvapením po sečtení výsledků?
Nemyslím si, že uplynulé volby přinesly nějaké výrazné překvapení. Ukázalo se, že koalice středopravicových stran mají smysl, protože poměrně uspěly. Naopak velký propad zaznamenala levice. KSČM i ČSSD nejspíš tušila, že propad přijde, ale asi nikdo z nich nečekal, že bude až takový.

Můžeme to brát jako začátek konce tradičních levicových stran nebo se z podobně žalostných výsledků dá ještě ponaučit a v dalších volbách uspějí?
Těmto stranám nezbývá nic jiného než říkat, že jde o výsledek, ze kterého se ponaučí a změnou nějaké strategie se vrátí na čísla z minulých let, pokud tedy nechtějí hodit ručník do ringu. Když se podíváme na vývoj preferenci, tak je strmý i v minulých letech. A to už od roku 2013. Nedá se tedy v dalších volbách očekávat, že by tyto strany nějak výrazně posílily. Posun směrem nahoru tam být může, ale nevidím to příliš realisticky. Hodně ukáží volby do poslanecké sněmovny, které jsou příští rok. To je takový barometr opravdových politických nálad a kondice kandidujících stran.

ČSSD obhajovalo 125 mandátů a například pozici hejtmanky v Jihočeském kraji. Hlasy voličů stačily akorát na 28 mandátů v krajích. V některých zastupitelstvech se strana ani nepřehoupla přes pět procent. Kam odešli voliči ČSSD?
Jsou to voliči, kteří nyní pravděpodobně volí ANO. Částečně mohou také volit nějaké nespokojené protestní hnutí, jako třeba SPD nebo v malé míře Piráty. ANO během své kariéry prošlo velkým přerodem od strany, která získává voliče spíše středního věku, podnikatele a živnostníky až k současné podobě, kdy je to strana seniorů a nebo lidí s nižším vzděláním. Dnes je typickým voličem strany Andreje Babiše člověk bez maturity nebo senior.

ČTĚTE TAKÉ: Vše podstatné o volbách v Libereckém kraji

Právě ANO navýšilo svůj počet mandátů na 178 a vyhrálo volby v deseti krajích. Andrej Babiš si ještě v sobotu večer výsledky chválil a považoval je za úspěch. V řadě krajů se však snaží strany vyšachovat z koaličních jednání právě vítězné ANO. Souhlasíte s tím, že premiér vlastně nemusí mít tolik důvodů k radost, jak se zdálo v sobotu večer?
Teď vám svou odpovědí možná dám titulek rozhovoru. Nazval bych to jako Pyrrhovo vítězství. On nemůže říct, že je zklamán. Na počet mandátů ANO vyhrálo. Nicméně Andrej Babiš se postupně svým politickým projevem a profilováním dostává do situace, ve které byl Jiří Paroubek v roce 2010. To znamená, že tu je vítěz voleb, se kterým se nikdo nechce bavit.

Zajímavý fenomén sledujeme už osm let v Libereckém kraji, kde na plné čáře poráží své oponenty Starostové pro Liberecký kraj v čele s Martinem Půtou. Čím si získává tak silnou podporu veřejnosti. V uplynulých volbách lokálnímu hnutí stačil jediný mandát k tomu, aby mělo většinu v zastupitelstvu.
Správě hovoříte o Martinu Půtovi, protože ten úspěch je dán podle všeho jeho osobností a ne stranou. To je právě to, proč v některých regionech dominují místní politici, kteří jsou jednoduše vidět, hovoří za ně výsledky a veřejnost je s nimi spokojena. Lidé ho proto volí, bez ohledu na to, za jakou stranu do voleb jde. Podobný trend jakési personalizace je vidět u většiny politických stran na všech úrovních voleb. Podobný efekt, jen v negativním slova smyslu, můžeme vidět třeba ve Středočeském kraji, u právě dosluhující hejtmanky Jermanové. Právě ona ztělesňovala nešvary a nějaký vzor papalášství.

Na dotaz, zda by výsledek ANO ve Středočeském kraji byl obecně lepší, kdyby nebyla lídryní kandidátky znovu právě Pokorná Jermanová, Babiš odpověděl, že si myslí, že „kdybychom neměli covid-19, výsledek by byl podstatně lepší“. Jak to chápat?
To je otázka, v čem je ten Středočeský kraj tak výjimečný oproti krajům, kde si hnutí ANO bylo schopno udržet předešlé pozice. Je bezpochyby, že ve Středočeském kraji výsledek ovlivnil výkon paní hejtmanky. Můžeme jmenovat řadu kauz, pochybení a mediálních útoků. Samozřejmě, kdyby nebyl koronavirus, paní Jermanová by nejspíš neútočila na zdravotní sestru, která prohlásila, že mají nedostatek ochranných pomůcek. V takovém případě by byla jedné kauze ušetřena. Nemusela by pak v médiích říkat, že Německo nám zadržovalo dodávku zdravotnického materiálu, což si přečetla na desinformačním webu a ukázalo se to jako nepravda. Z tohohle pohledu můžeme s lehkou nadsázkou říci, že má Andrej Babiš pravdu. Kdyby nebyl koronavirus, byl by výsledek ANO v kraji možná lepší.

V předvolební kampani se v Karlovarském kraji objevilo vyjádření bývalé hejtmanky ve smyslu, že pokud nebudou mít nové krajské koalice napojení na vládu, bude to pro ně komplikované. Nyní se v mnoha krajích snaží ANO vyšachovat z vládnoucí koalice. Dá se očekávat, že spolupráce vláda - koalice bez ANO bude na některých místech drhnout?
Je to rámování, které jsme mohli slyšet už od Andreje Babiše před volbami, kdy říkal, že je potřeba, aby v krajích vládli hejtmani, kteří budou spolupracovat s vládou. Tady se nabízí otázka, jestli pokud budou hejtmani a vládní koalice na krajích jiné, než jaké je vládní uspořádání na celostátní úrovni, tak jestli tím, kdo bude nespolupracovat, budou kraje nebo ministerstva, která budou dělat naschvály krajům. Samozřejmě je dobré, pokud jsou pozitivní vztahy mezi krajem a státem, ale ty vztahy musí udržovat obě strany. Tohle rámování, které jste zmínil, je logické a je to taková taktika, jak zdůvodnit, proč být ve vládní koalici na kraji.

Dejme prostor menší spekulaci a zkuste odhadnout v kolika krajích kandidát ANO získá hejtmanský mandát.
Upřímně si myslím, že jich moc nebude. Teď jich mělo ANO pět a jak sleduji informace týkající se vyjednávání o nových koalicích, tak hádám, že jich bude mít méně než doposud. Za poslední čtyři roky prošla česká politická scéna vývojem, který také mění to, jak jsou strany vnímány a jaké mají koaliční možnosti. Před čtyřmi roky bylo ANO vnímáno jako problémové, co se týče kauz a skandálů pouze a výhradně kolem Andreje Babiše. V krajích pak byly strany ochotny uzavírat koalice s ANO. Nyní je ANO vnímáno negativněji i na úrovni krajů kvůli různým lokálním kauzám.

ANO sice vyhrálo v krajských volbách, ale jeho spojenci ČSSD a KSČM výrazně oslabili. Mohlo by to být takové varování pro hnutí Andreje Babiše před blížícími se volbami do poslanecké sněmovny, kde může přijít o věrné podporovatele?
Je to přesně tak, jak říkáte. Myslím si, že Andrej Babiš se nemusí bát o podporu voličů, ta se ukazuje jako stabilní napříč časem. Na druhou stranu svým politickým působením vyluxoval voliče svých přirozených koaličních partnerů, takže při příštích volbách do poslanecké sněmovny se může stát, že buď to nebude mít žádné koaliční partnery a opozice se proti němu spojí i přes jeho vítězství. Druhou možností je, že se mu jako koaliční partneři budou nabízet pouze radikálové a problematické strany jako třeba SPD, se kterým Andrej Babiš příliš vládnut nechce. Důvod je jednoduchý. Andrej Babiš se na jednu stranu snaží nějak vystupovat na venek v Česku, ale v zahraničí se pak tváří jako umírněný a státotvorný politik a v budování tohoto obrazu by mu koalice s SPD nebo KSČM nějak nepomohla.

Jak hodnotíte první celorepublikovou volební prověrku Trikolory, která získala mandáty pouze ve Zlínském kraji
Řekl bych, že jejich účast dopadla očekávatelně. Největší strach z Trikolory mělo pochopitelně SPD. Ukázalo se, že strana Tomia Okamury je v rámci krajů ukotvenější. Pro voliče je i tak velmi složité rozlišit mezi SPD a Trikolorou, jelikož obě strany nabízí víceméně to samé. Pokud by Václav Klaus mladší s Trikolorou chtěl uspět, musí si najít něco speciálního, čím oslovit a nabídne to pouze on a ne jiné politické strany. Z mého pohledu je zisk mandátů v jednom kraji úspěch.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto youtube.com

Štítky volby, zastupitelstvo, senát, ANO, Andrej Babiš, SPD, KSČM, Trikolora, ANO 2011, koalice, Martin Půta, krajské volby, Středočeský kraj, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěch Starostů je dán osobností Martina Půty, říká politolog Miloš Gregor  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.