Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stížnost na neplatnost voleb. Podle stěžovatelky vítězní Starostové využívali i prostředky Libereckého kraje

Soud v Liberci dostal v úterý první stížnost na neplatnost krajských voleb v Libereckém kraji. Stěžovatelka namítá, že nebyly dodržené podmínky pro čestnou a poctivou kampaň vedenou před volbami, řekla mluvčí soudu Karolína Francová. Na rozhodnutí má soud 20 dnů. Konec lhůty pro podávání stížností je v pátek v 16:00.

Stížnost je namířena proti vítěznému hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Stěžovatelka se podle mluvčí domnívá, že hnutí využívalo pro svoji propagaci i prostředky Libereckého kraje. „A případně i nějaká komunikační média na území obcí, kde jednotliví kandidáti hnutí jsou nějakým způsobem aktivní. A tím mělo hnutí obejít stanovený limit sedmi milionů korun, které lze na kampaň vynakládat," dodala Francová.

Starostové volby v Libereckém kraji vyhráli potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel a Piráti a ODS po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři mandáty.

Před čtyřmi lety soud v Liberci dostal dvě stížnosti na volby a obě zamítl. V obou případech stěžovatelky požadovaly přepočítání výsledků ve svých okrscích.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky soud, volby, Liberecký kraj, Starostové a nezávislí, Karolina Francová, Liberec, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stížnost na neplatnost voleb. Podle stěžovatelky vítězní Starostové využívali i prostředky Libereckého kraje  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.