Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O místo ve Sněmovně usiluje letos v Libereckém kraji 246 kandidátů. Žen je třetina

O místo v Poslanecké sněmovně usiluje letos v Libereckém kraji 246 kandidátů ze 17 politických stran, hnutí a koalic, o třetinu méně než před čtyřmi lety. Registrované kandidátky dnes na stránkách volby.cz zveřejnil Český statistický úřad. V roce 2017 se o přízeň voličů ucházelo 390 kandidátů z 24 politických uskupení. Volby se letos uskuteční 8. a 9. října.

Na kandidátkách je tentokrát pouze 77 žen, což je 31,3 procenta, před čtyřmi lety bylo žen o něco více - 32,31 procenta. Kandidáti jsou navíc opět starší, zatímco před čtyřmi lety se věkový průměr kandidátů pohyboval kolem 48 let, letos se zvýšil na 49,24 roku. Nejnižší věkový průměr 21 let má uskupení Urza.cz: Nechceme vaše hlasy, na listině je ale jen jediná kandidátka - jednadvacetiletá Jitka Nyklová z Kladna.

Jinak sestavili nejmladší kandidátku Piráti a Starostové s průměrným věkem kandidátů 43,88 roku. Naopak nejstarší kandidáty má Aliance národních sil s věkovým průměrem 58,63 roku. Vůbec nejstarším letošním kandidátem je 81letý důchodce Josef Březina z Ralska, který kandiduje právě za tuto alianci na 16. místě. Nejmladšími kandidáty jsou vedle Nyklové ještě dva jednadvacetiletí studenti - Kristýna Maťátková, která je sedmičkou Aliance pro budoucnost, a Miloslav Kafka s číslem 16 na společné kandidátce Pirátů a Starostů.

Podle Pavlíny Kroupové z krajského úřadu mají zmocněnci stran stále možnost odvolat kandidáta nebo sami kandidáti mají stále možnost rezignovat. Na kandidátní listině, kterou lidé před volbami dostanou do svých schránek, se to už ale neprojeví, tam zůstanou. „Upozornění na takového kandidáta bude ale vyvěšeno ve všech volebních místnostech," řekla vedoucí krajského oddělení přestupků a voleb.

V roce 2017 vyhrálo sněmovní volby v Libereckém kraji ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb, hnutí Starostové a nezávislí (STAN), kterým dalo v kraji hlas 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili s 11,42 procenta Piráti, čtvrtá byla s 10,95 procenta SPD, následovaná ODS, pro niž hlasovalo 10,28 procenta voličů. Všichni získali po jednom mandátu. K volbám přišlo před čtyřmi lety 60 procent voličů. Letos se díky změně volebního systému může v kraji rozdělovat i deset mandátů, záležet bude na počtu voličů, kteří v říjnu k urnám přijdou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, sněmovna, ČSÚ, Liberecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Český statistický úřad, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Piráti a Starostové, Josef Březina, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O místo ve Sněmovně usiluje letos v Libereckém kraji 246 kandidátů. Žen je třetina  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.