Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Koalice ODS a ANO po volbách? To rozhodně možné není, říká lídr koalice SPOLU v Libereckém kraji Petr Beitl

ODS byla v končícím volebním období v opozici. Pro vítězství v nadcházejících volbách se spojila do trojkoalice SPOLU s TOP 09 a KDU-ČSL. Lídr koalice v Libereckém kraji Petr Beitl (ODS) věří, že tato koalice volby dokáže vyhrát. „Chceme dosáhnout takového vítězství koalice SPOLU, které povede ke složení koalice demokratických sil bez ANO, populistů a extrémistů,“ říká v předvolebním rozhovoru pro Libereckou Drbnu.

Končí volební období, ve kterém se ODS pohybovala v opozici. Jaké pro ODS bylo?
Každé období v opozici je pro stranu, která má potenciál být lídrem a tahounem změn zákonů utrpením. Bylo k pláči pozorovat, jak koaliční hlasovací mašinerie odmítala návrhy kompetentních odborníků a současně schvalovala zákony, které jsou poplatné koalici s komunisty s podporou SPD. Někdy byly takové zákony okamžitě zamítnuty ústavním soudem. Například tolik potřebná novela stavebního zákona byla sněmovnou doslova protlačena, aby pak v Senátu nezískala ani jeden hlas podpory. U takhle důležitého zákona je to úplně absurdní! Samostatnou kapitolou byly covidové zákony a vládní opatření, kdy vláda opakovaně ignorovala naše návrhy a následně je se zpožděním vydávala za své. Česká republika za toto jednání zaplatila vysokou cenu a bohužel i lidské životy.

Petr Beitl

Od roku 2006 byl jabloneckým zastupitelem, mezi lety 2010 až 2018 byl jabloneckým primátorem. Po volbách do Sněmovny v roce 2017 se stal poslancem. Je rodákem z Jablonce, je ženatý, má dceru a dva syny.

ODS se do blížících se voleb spojila do trojkoalice s KDU-ČSL a TOP09. Průzkumy ji řadí na druhé místo za ANO. Takový výsledek by se vám asi nelíbil? Má koalice SPOLU na vítězství?
Věřím, že máme na vítězství. Věřím, že stejně tak jako v posledních parlamentních volbách, jsou i teď preference naší koalice v průzkumech podseknuté. V roce 2017 byly prognózy pro ODS kolem 8,5 procenta, finální výsledek byl 11,32 procenta tedy o 33 % více.

Průzkumy poslední doby to potvrzují a naše koalice je na prvním místě ve volebním potenciálu. To znamená, že o její volbě uvažuje nejvíce lidí.

Rozhodně chceme tyto volby vyhrát a být vedoucí silou při sestavování nové koalice.

S jakým ziskem, nebo rozložením sil po volbách byste byli spokojeni?
Chceme dosáhnout takového vítězství koalice SPOLU, které povede ke složení koalice demokratických sil bez ANO, populistů a extrémistů. 

Nedostatek bydlení

Sám jste seděl v poslanecké lavici jako zástupce Libereckého kraje. Co se vám pro občany kraje podařilo prosadit?
Ve sněmovně se schvalují zákony pro celou zemi nikoli pro jednotlivé kraje. To, co se určitě dotýká i obyvatel našeho kraje jsou zákony týkající se snížení DPH na dodávkách tepla, zrušení superhrubé mzdy, které nechalo občanům přímo peníze v kapse, zákon 3x a dost (zákon o pomoci v hmotné nouzi) týkající se krácení dávek podpory těm, kteří opakovaně páchají vážné přestupky. Jako bývalý primátor dobře znám situace, kdy jak úředníci, tak policie stáli bezmocně proti těm, kteří věřili, že jsou na ně všichni krátcí. Až zákon nabyde platnosti tato doba skončí. 

Jaké jsou podle vás problémy Libereckého kraje, které je potřeba řešit? 
Největšími problémy nejen v Libereckém kraji podle mě jsou nedostatek dostupného bydlení jak vlastnického, tak nájemního, dále stárnutí obyvatelstva bez zabezpečení potřebné péče a financí na důchody a dramatický nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovních sil a řemeslníků.

Obecně je potřeba v řadě věcí výrazně posílit pozici samospráv a jejich rozhodovací pravomoci. Starostové znají své obce nejlépe, a to se dá velmi dobře uplatnit třeba v sociální oblasti nebo v územním plánování. Není potřeba vytvářet další superúřady, které budou rozhodovat z Prahy nebo z Ostravy, co je dobré pro Hodkovice nebo Jilemnici. V Libereckém kraji akcentujeme nutnost ochrany zdrojů vody na Frýdlantsku a Hrádecku. 

Redukce výdajů státu

Co voličům nabízíte do dalších čtyř let, abyste byl zvolen?
Uzdravení veřejných financí, především redukci výdajů státu. Podobnou operaci jsem už provedl v Jablonci nad Nisou, kde jsem byl osm let primátorem a podařilo se mi uzdravit městskou ekonomiku a vytáhnout město z dluhů. Máme připravený nový stavební zákon a takové finanční pobídky, které by měly nastartovat výstavbu bytů, a to jak privátních, tak obecních. Dále skutečnou důchodovou reformu, která každému zajistí garantovaný důchod. Velmi důležitá je pro nás i otázka strategické bezpečnosti. Orientace na západ, Evropskou unii a členství v NATO. Doporučuji se podívat na www.spolu21.cz, kde se můžete seznámit s naším programem.

Můžete stručně představit kandidátku SPOLU v Libereckém kraji? Jaké máte osobnosti?
Kandidátku SPOLU tvoří to nejlepší ze tří politických stran z našeho kraje. Jedná se o lidi s bohatými zkušenostmi jak z profesního života, tak z různých politických funkcí v komunální i krajské sféře. Máme lékaře, vodohospodáře, ekology i ekonomy. Pokud mám někoho uvést konkrétně, tak jsou to kolegové Zdeněk Chmelík z Liberce a Štěpán Matek z Jablonce nad Nisou. Oba, kromě svých profesí, fungují jako členové zastupitelstev ve svých obcích. Zkušenost našich kandidátů z politiky v nižších sférách je pro celostátní politiku velmi důležitá. Celá kandidátka je na již uvedené webové stránce www.spolu21.cz

Spolupráce s ANO? Rozhodně ne

V posledních dnech se mluví o možné povolební vládní spolupráci ANO a ODS. Je to podle vás možné? 
Rozhodně to možné není.  

Dokážete si to představit vy konkrétně?
Nedokážu.

S kým by SPOLU chtělo spolupracovat po volbách? Kdo naopak nepřipadá v úvahu?
Tohle téma se kampaní táhne jak červená nit. Nejbližší možní partneři pro sestavení vlády jsou z hnutí STAN, spolu s jejich koaličními partnery Piráty. Důležité je ale nejprve vyhrát volby. Sestavování koalice bude určitě chtít velkou zodpovědnost a pokoru. Všichni musíme udělat maximum, aby naše země neskončila v bankrotu, aby skončila vláda populistů a extrémistů.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Petr Beitl

Štítky volby, rozhovor, ODS, SPOLU, Petr Beitl, koalice, Liberecký kraj, ANO 2011, TOP 09, KDU-ČSL, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice ODS a ANO po volbách? To rozhodně možné není, říká lídr koalice SPOLU v Libereckém kraji Petr Beitl  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.