Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Občané Libereckého kraje nesmí být pro vládu občany druhé kategorie, říká lídr koalice PirStan Jan Farský

Jan Farský strávil v poslanecké lavici celé končící volební období. Podílel se na boji s exekutorskou mafií, pomoci lidem v dluhové pasti, rád by také přesunul některé úřady z Prahy do jiných měst. Do blížících se voleb se jeho Starostové spojili s Piráty a i když v průzkumech spadli na třetí místo, stále cílí na vítězství. S lídrem koalice PirStan Janem Farským si nyní můžete přečíst celý rozhovor.

Končí volební období, ve kterém se STAN pohyboval v opozici. Jaké bylo? 
Volební období určitě nebylo lehké, měli jsme nejmenší poslanecký klub (6 poslanců) a v tak malém počtu je vždy těžké něco prosadit. Nutno podoktnout, že  i navzdory hlasovací mašině tvořenou ANO - SPD - KSČM a všem očekáváním se nám toho spousta podařila. Podařilo se nám prosadit zachování dětských skupin, posvítili jsme si na takzvané energošmejdy a aktivně jsme bojovali proti exekutorské mafii.   

Jan Farský

Poslanec a právník. Rodák z Turnova vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Po studiích pracoval jako právník na MěÚ v Semilech. Do politiky vstoupil ve 23 letech, kdy byl v roce 2002 zvolen do zastupitelstva obce Semily. O čtyři roky později se již jako lídr uskupení Volba pro Semily stal starostou města (byl jím až do roku 2014). V letech 2008-2010 a 2016-2018 byl také zastupitelem Libereckého kraje, v letech 2008-2009 předsedou hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK; místopředsedou byl 2009-2017). Od roku 2017 je členem STAN. Poslancem byl poprvé zvolen v roce 2010 na kandidátce TOP 09, post obhájil ve volbách v roce 2013 a v roce 2017, kdy byl celorepublikovým lídrem hnutí STAN a lídrem kandidátky v Praze. Od října 2017 je předsedou poslaneckého klubu STAN, od dubna 2019 prvním místopředsedou hnutí STAN. Farský je ženatý, má čtyři děti, je fandou skautingu.

Do nadcházejících voleb se Starostové spojili s Piráty. V posledních týdnech se ale v průzkumech podpora koalice snižuje. Co se stalo? 
Vlítli jsme do toho souboje v čele peletonu a přirozeně jsme se stali terčem všech možných útoků a dezinformací, které se na nás valily ze všech stran. Více jsme se bránili, než jsme představovali náš program a naší vizi, se kterou jdeme do voleb. Byť jsme na čas oslabili, věřím, že ty volby vyhrajeme. Nemáme jednoduchá populistická témata, ale stavíme program na dlouhodobé vizi. Přinesli jsme plán, jak zastavit zadlužování, jak přibrzdit zdražování, jak obnovit růst, jak zvýšit příjmy lidem. Jen to není na dluh, ale podložené změnami v ekonomice a to sice trvá déle, ale zase vydrží. 

Jak propad v průzkumech zastavit? 
Pokles už se zastavil. V posledních datech už zase, byť pomalu, rosteme. Klíčovým období jsou v každém volebním souboji poslední dny, v nich se bude hrát na to, kdo má lepší program, lepší vizi a kdo je důvěryhodný. My do toho jdeme naplno, máme výbornou pozici, jsme třetí na pásce s rozdílem v jednotkách procent. Zkušenost minulých voleb napovídá, že naše největší síla je v podpoře místních osobností, v podpoře od lidí, které známe, podpora založená na osobní znalosti práce kandidátů. A tady máme na čem stavět. V posledních volbách jsme měli v průzkumech kolem 3% a nakonec jsme dostali přes 5%. A to nás ještě mnoho lidí nevolilo proto, že se báli, že jejich hlas propadne.

Celostátně 25 procent

S jakým ziskem by koalice PirStan byla spokojená? 
Když jsme se rozhodli, že se spojíme s Piráty, řekli jsme si, že aspirujeme na celostátní výsledek 25 %. To by byl výsledek, se kterým bychom byli spokojení a kdy bychom mohli být celostátně prvními. V Libereckém kraji bych rád, kdybychom oslovili voliče našimi osobnostmi a programem a jednoznačně vyhráli, 30% je cíl. Samozřejmě kromě toho tyto volby vyhrát, je nejdůležitější, zda budeme mít pěknou většinu i s druhou demokratickou koalicí SPOLU. 

Sám jste byl v posledním volebním období poslancem. Co se vám podařilo prosadit? 
Celé volební období se snažím bojovat proti exekutorské mafii a s tím souvisí i má snaha pomáhat lidem, které se ocitli v dluhových pastech. Pomohl jsem několika desítkám lidem se zastavením tzv. nezákonných exekucí tj. exekucí vzniklých na základě nicotného rozhodčího nálezu. V novele exekutorského řádu se mi podařilo, aby dlužník nejprve splácel na jistinu a pak až na úroky. Tím způsobem má řádné platící povinný šanci vyřešit svojí exekuci a neocitá se v nekonečné dluhové pasti. Dále jsem předložil návrh na přesun některých úřadů do regionů nebo se snažím o projednání úprav odlužení tak, aby každý řádně platící měl šanci získat znovu svůj život do svých rukou. Prosadit se mi podařil i týden dovolené navíc na tábory pro vedoucí dětských a mládežnických kolektivů.

Co voličům nabízíte, abyste byl znovu zvolen? 
Prošel jsem si všemi úrovněmi politiky, byl jsem starostou, byl jsem krajským zastupitelem a nyní jsem poslancem. Ne proto, abych se hnal za funkcemi, ale proto, že jsem na každé úrovni, na kterou jsem se dostal, poznal problém, uměl ho pojmenovat a zjistil jak ho řešit. Taky jsem zjistil, že je občas potřeba ho jít řešit výš. Ve sněmovně cítím, že moje práce není zdaleka u konce, pořád je stále nutné bojovat proti problémům, které vnímám. Jsou to lidé uvěznění, dost často neprávem, v dluhových pastech, jsou to chudnoucí regiony, je to netransparentně a chaoticky řízený stát, je to snaha vše centralizovat, je to dostupnost zdravotní péče i v regionech - zubaři, pediatři, obvodní lékaři. Občané Libereckého kraje nesmí být pro vládu občany druhé kategorie. Nabízím svou zkušenost a vůli bojovat. 

Zhoršující se dostupnost služeb

Jaké jsou podle vás největší problémy Libereckého kraje? 
Jako ve většině regionů je to zhoršující se dostupnost služeb - od pošt, finačních úřadů, stavebních úřadů - všechno se osekává, omezuje - až po zdravotnictví - není možné, aby do státních nemocnic nalil pokovidově stát 6,5 miliardy Kč a krajským nic. Občané Libereckého kraje nejsou občany druhé kategorie. Stejně tak je nedostatek zubařů, pediatrů, i tam má stát a pojišťovny možnosti, které nevyužívají. Dalším problém je doprava - Liberec musí být napojen na Prahu rychlou železnicí, není možné, aby jezdil stejně rychle jako za Rakouska-Uherska, kdy byla železnice alternativou k povozům... A také Turow a jeho negativní dopad na už tak zkoušené Frýdlantsko. 

Můžete stručně představit kandidátku PirStan v Libereckém kraji? Jaké osobnosti na ní máte? 
Kandidátka je složena půl napůl - Starostové a Piráti. Je složena z aktivních lidí, kterým není lhostejné, kam se náš stát ubírá. Dvojkou na kandidátce je za Piráty Tomáš Martínek, který je lektorem na vysoké škole a byl jedním z průkopníků virtuální univerzity třetího věku. Má za sebou zkušenosti ze zastupitelstva v České Lípě. Dvojkou za Starosty je Jan Berki, vysokoškolský pedagog, velké zkušenosti má i ze zastupitelstva Liberce. Dvojkou za Piráty je pak Marek Förster. Marek pracuje jako vývojář na volné noze a k politické a akademické zkušenosti přináší naší kandidátce i perspektivu malých a středních podnikatelů, kteří tvoří páteř naší ekonomiky. A mohl bych pokračovat - Petr Tulpa - bývalý starosta Jablonce nad Nisou a dlouholetý krajský radní v sociální a školské oblasti, Daniela Weissová z Turnova - kromě jiného rozdává radost jako Zdravotní klaun, Jarmila Levko, ředitelka divadla F.X.Šaldy a další a další šikovní a schopní lidé. 

S kým by PirStan chtěl spolupracovat na vládní úrovni? Kdo je pro vás naopak nepřijatelný? 
Za koalici Piráti a Starostové jsme představili, jako jediný kandidující subjekt, naší jasnou povolební strategii. Chceme spolupracovat se stranami ctícími demokracii a naše zakotvení v EU a NATO. Do vlády nepůjdeme s ANO, KSČM nebo SPD, tyto strany absolutně nekorespondují s naší vizí budoucnosti, mají za sebou řadu skandálů a jsou to strany propagující extrémistické myšlenky. Naším přirozeným partnerem ke spolupráci je koalice SPOLU. Ta bude také první, s kým budeme o jakékoliv podobě vlády vyjednávat. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Jan Farský

Štítky volby, rozhovor, stan, Jan Farský, Liberecký kraj, pirstan, koalice, Starostové a nezávislí, Piráti a Starostové, Česká pirátská strana, vláda, Praha, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Občané Libereckého kraje nesmí být pro vládu občany druhé kategorie, říká lídr koalice PirStan Jan Farský  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.