Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Předvolební kampaň v Libereckém kraji je zatím bez větších konfliktů

Kampaň před volbami do Poslanecké sněmovny vrcholí, v Libereckém kraji se zatím podle policie i zástupců stran obešla bez větších problémů či konfliktů. Velkých akcí je v kraji minimum. Voliči mohou kandidáty jednotlivých stran a hnutí potkat v ulicích měst i na každé kulturní, společenské nebo sportovní akcí, shlížejí na ně z plakátovacích ploch, poutačů na plotech a domech i z billboardů. Schránky plní letáky a předvolební noviny, voliče oslovují strany na sociálních sítích.

Volby se uskuteční 8. a 9. října, v Libereckém kraji usiluje o křeslo ve Sněmovně 246 kandidátů ze 17 politických stran, hnutí a koalic, o třetinu méně než před čtyřmi lety. Na kandidátkách je tentokrát 77 žen, což je 31,3 procenta, před čtyřmi lety bylo žen o něco více, 32,31 procenta. Kandidáti jsou opět starší, zatímco před čtyřmi lety se věkový průměr pohyboval kolem 48 let, letos se zvýšil na 49,24 roku. "Zatím nemáme žádné odvolání z kandidátky nebo vzdání se kandidatury," řekla v pondělí ČTK Pavlína Kroupová z krajského úřadu.

K nejviditelnějším patří v předvolební kampani v Libereckém kraji kandidáti Pirátů a Starostů, lídr kandidátky Jan Farský (STAN) vyjíždí za voliči velorexem. Kandidáty uskupení mohou voliči potkat prakticky denně. Dnes odpoledne budou například rozdávat guláš potřebným v centru Liberce, ve středu zamíří do Turnova, Železného Brodu a Příchovic, v dalších dnech do Českého Dubu nebo České Lípy. Největší akcí bude v pondělí 4. října mítink za účasti republikových lídrů Ivana Bartoše a Víta Rakušana v centru Liberce.

Dnes v poledne se s voliči setkají také sociální demokraté. Na libereckém koupališti Vápenka pořádá ČSSD tradiční rozloučení s létem, kterého se zúčastní i kandidáti do Sněmovny. Na poslední dny před volbami připravuje setkání s voliči ANO, mítinky se uskuteční 4. a 6. října na náměstích v Jablonci nad Nisou respektive v Liberci. Podobně plánuje na příští týden mítinky na náměstích také uskupení SPOLU, v němž se spojila ODS, KDU-ČSL a TOP 09, od pondělí do čtvrtka se postupně kandidáti představí v Turnově, České Lípě, Jablonci a ve čtvrtek 7. října zakončí šňůru v Liberci.

Před čtyřmi lety vyhrálo sněmovní volby v Libereckém kraji ANO se ziskem 29,83 procenta hlasů, obhájilo tak prvenství z voleb v roce 2013. Získalo polovinu z osmi mandátů, které se v kraji rozdělovaly. Se značným odstupem následoval tehdy nováček sněmovních voleb, hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Hlas jim dalo 12,82 procenta voličů, což byl nejlepší výsledek hnutí ze všech krajů. Třetí skončili Piráti, čtvrtá SPD, následovaná ODS. Všichni získali po jednom mandátu. K volbám tehdy přišlo 60 procent voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky volby, sněmovna, kampaň, Liberecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, Liberec, Starostové a nezávislí, ODS, ANO 2011, Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Jan Farský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předvolební kampaň v Libereckém kraji je zatím bez větších konfliktů  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.