Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2021 Volby v Bedřichově ovlivnil závod kol. V obci hlasovaly stovky cyklistů

V Bedřichově hlasovalo ve sněmovních volbách víc lidí s voličskými průkazy, než je místních voličů. Ve středisku se dnes jel tradiční závod na horských kolech ČT Author Cup. Účastní se ho několik tisíc závodníků a početný doprovod. K volbám tu často s voličskými průkazy mířili také rekreanti a chalupáři. Zapsaných voličů měli na zdejším okrsku původně 272, dalších 282 lidí ale dorazilo do 13:00 s voličským průkazem.

Velký nápor voličů zažila zdejší volební místnost už v pátek, lidé stáli ve frontě i čtvrt hodiny, šlo hlavně o účastníky závodu. „Dveře se nám tu netrhly, lidi přijeli, ubytovali se a šli odvolit s tím, že v sobotu jedou závod a už by to třeba nestihli," řekla zapisovatelka Regína Keltnerová. Přestože se zvýšeným náporem na obci počítali a předzásobili se volebními lístky i obálkami, museli si nechat z krajského úřadu přivézt ještě další, protože zásoby docházely.

I ráno ještě před startem závodu dorazilo na obecní úřad několik cyklistů už v závodním, aby si odvolili. Dnešek byl ale podle zapisovatelky výrazně klidnější. „Po startu už chodili hlavně místní, kteří v pátek nechtěli stát tu frontu," dodala Keltnerová. Hodinu před uzavřením volebních místností se v Bedřichově účast pohybovala kolem 87 procent. Rekordní počet voličů v Bedřichově zažili při druhém kole volby prezidenta v lednu 2018, kdy v hlasovalo 778 lidí. Účast tehdy překročila 93 procent.

Výrazně vyšší zájem o volby než v jiných letech hlásili letos zapisovatelé všech okrsků, které ČTK oslovila. „Bylo to vidět už v pátek. Mluvili jsme tu i s lidmi, kteří přiznali, že jdou volit vůbec poprvé, byli to přitom i voliči kolem padesátky," řekl Ondřej Korba, zapisovatel jednoho z okrsků na Základní škole Ještědská v Liberci. Před čtyřmi lety hlasovalo v Libereckém kraji 60 procent zapsaných voličů, letos už hodinu před uzavřením volebních místností na řadě míst v kraji účast překročila 70 procent.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, volby, sněmovna, Bedřichov, voličský průkaz, Česká televize, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021 Volby v Bedřichově ovlivnil závod kol. V obci hlasovaly stovky cyklistů  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.