Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberecký úřad pod vedením Starostů – čtyři roky nestačily, jsme „až druzí“

PR článek

Město Liberec získalo hned dvě významná ocenění v soutěži Přívětivý úřad 2022. Podle hodnocení Ministerstva vnitra ČR je liberecký úřad nejlepším v kraji a druhým nejlepším v celém Česku. Ocenění převzal primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Úspěch městu přinesly aplikace Liberec v mobilu nebo virtuální mapa investic.

Soutěž se letos odehrála již posedmé a zúčastnilo se jí celkem 125 obcí s rozšířenou působností. Cílem je porovnat míru přátelského přístupu úřadů ke svým občanům. Sledováno je celkem 80 kategorií, které se zaměřují například na online řešení agend, dostupnost služeb pro občany, otevřenost radnic, úroveň komunikace nebo rozvinutost participace občanů.

Krajští i celostátní vítězové ročníku 2022

  • Jihočeský kraj: 1. Tábor, 2. Vimperk, 3. Český Krumlov
  • Jihomoravský kraj: 1. Znojmo, 2. Brno, 3. Hodonín
  • Karlovarský kraj: 1. Sokolov, 2. Karlovy Vary, 3. Cheb
  • Kraj Vysočina: 1. Žďár nad Sázavou, 2. Pelhřimov, 3. Moravské Budějovice
  • Královéhradecký kraj: 1. Jičín, 2. Nový Bydžov, 3. Dvůr Králové nad Labem
  • Liberecký kraj: 1. Liberec, 2. Jablonec nad Nisou, 3. Česká Lípa
  • Moravskoslezský kraj: 1. Ostrava, 2. Opava, 3. Kopřivnice
  • Olomoucký kraj: 1. Prostějov, 2. Šumperk, 3. Olomouc
  • Pardubický kraj: 1. Pardubice, 2. Chrudim, 3. Ústí nad Orlicí
  • Plzeňský kraj: 1. Plzeň, 2. Přeštice, 3.  Rokycany
  • Středočeský kraj: 1. Kolín, 2. Říčany, 3. Slaný
  • Ústecký kraj: 1. Most, 2. Děčín, 3. Litoměřice
  • Zlínský kraj: 1. Zlín, 2. Otrokovice, 3. Valašské Klobouky
  • Praha: 1. MČ Praha 10, 2. MČ Praha 7, 3. MČ Praha 12

Celorepublikové výsledky: 1. Kolín, 2. Liberec, 3. Znojmo

V Libereckém kraji byl právě liberecký úřad vedený Starosty pro Liberecký kraj vůbec nejlepší, a to před Jabloncem nad Nisou a Českou Lípou. V celém Česku byl pak lepším jenom úřad v Kolíně. Liberecký magistrát tak potvrdil svoji vysokou kvalitu, když od roku 2019 byl v kraji dvakrát nejlepší a jednou druhý. Tyto úspěchy se tak pojí se současnými představiteli Liberce pod primátorem Jaroslavem Zámečníkem, který vede město poslední čtyři roky.

„Velmi si těch ocenění vážím. Vnímám je jako poděkování za to, jak naši úředníci i zaměstnanci pracují pro občany města. Jsem přesvědčený, že kolegové dělají v rámci svých kompetencí a povinností maximum pro veřejnost i další partnery. Žádný úřad na světě není dokonalý a nepochybně i u nás máme stále co zlepšovat. Za čtyři roky ve vedení jsme udělali obrovský posun vpřed, i když na první místo to zatím nestačilo – příště už vyhrajeme,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Porotci u Liberce ocenili například zavedení a používání aplikace Liberec v mobilu. Občané mají díky ní na jednom místě informace o společenských akcích, uzavírkách nebo jízdních řádech. Zároveň aplikace ukazuje aktuální obsazenost parkovišť, umožňuje navíc přímo zaplatit parkovné a Liberečané ji mohou využít i k nahlášení závad ve městě. Porotci ocenili také interaktivní mapu, která ukazuje přehled všech investičních akcí v Liberci. O těchto akcích pak mohou lidé dokonce i hlasovat.

Liberec nemá nízké ambice ani v příštím roce

V příštím ročníku soutěže by pak město mělo uspět zejména díky Portálu občana, který byl spuštěn v ostrém režimu letos v září. Díky portálu si Liberečané mohou z pohodlí domova v kteroukoliv hodinu požádat třeba o parkovací kartu nebo se přihlásit k poplatkům. Velkým bonusem Portálu občana pak bude platební brána, jejímž prostřednictvím budou moci lidé uhradit poplatky za odpady nebo psy jednoduše online platební kartou.

Jedním z iniciátorů spuštění Portálu občana v Liberci je Jakub Vytiska (nestr. za Starosty pro Liberecký kraj), předseda dozorčí rady Liberecké IS: „Chceme občanům usnadnit a urychlit komunikaci s úřadem. Dřívější představitelé města často nevěnovali digitalizaci dostatečnou pozornost a lidi stále nechávali běhat s každou maličkostí na magistrát. Jsem rád, že my jsme to změnili a posunuli město směrem k moderní metropoli, která jde lidem naproti.”


Zhotovitel/zadavatel: Starostové pro Liberecký kraj

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, úřad, volby, aplikace, Jaroslav Zámečník, primátor, soutěž, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, Praha, Liberecký kraj, Kolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký úřad pod vedením Starostů – čtyři roky nestačily, jsme „až druzí“  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.