Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberec zimu zvládne, ujišťuje primátor Zámečník v rozhovoru s hejtmanem Půtou

PR článek

Současná energetická krize tvrdě dopadá nejenom na občany, ale také obce a města. Liberec přitom není výjimkou a město se proto chystá na razantní zvýšení cen energií. Primátor Jaroslav Zámečník v exkluzivním rozhovoru s hejtmanem Martinem Půtou (oba Starostové pro Liberecký kraj) ale občany ujišťuje, že Liberec blížící se zimu zvládne a omezení ve školách nebo MHD se bát nemusí.

Martin Půta: Všichni určitě cítíme dopady energetické krize – lidem se navyšují účty za plyn a elektřinu, obce a kraje měli dosud problém energie vůbec někde nakoupit. Vím, že právě ani Liberec pro příští rok zatím nedostal žádnou nabídku na nákup elektřiny a plynu. Jak si město s takovou situací poradí?
Jaroslav Zámečník: Energie jsme doposud nakupovali na českomoravské komoditní burze podobně jako jiné obce a kraje. Ovšem situace je nyní tak složitá, že se vydávání nabídek úplně zastavilo, trh se zhroutil. Proto smlouvu skutečně uzavřenou nemáme a od ledna jsme se hrozili nákupu za aktuální ceny. To by znamenalo, že za elektřinu a plyn už nebudeme platit 200 milionů ročně jako doposud, ale možná i třikrát tolik. Nyní s nadějí čekáme, že nám pomůže vládní zastropování cen elektřiny a vytvoření státního obchodníka s energiemi.

To by bylo děsivé navýšení výdajů městského rozpočtu – snad mi ale zároveň potvrdíš, že to neovlivní fungování města?
Moc dobře vidím, jak těžké období zažívají naši občané a velmi mě to trápí. Samozřejmě i město musí svítit na ulicích nebo třeba topit ve školách, takže situace není lehká ani pro městský rozpočet. Ale já chci občany jednoznačně uklidnit – Liberec nadcházející zimu zvládne. Nebudu Liberečanům lhát – následující období rozhodně nebude jednoduché a některé investice bude určitě nutné omezit. Když si ale budu muset vybrat mezi novými investicemi na jedné straně a teplem a světlem pro občany Liberce na straně druhé, tak rozhodně zvolím vždy to druhé.

Nebude tedy nutné omezit ani provoz MHD?
MHD určitě fungovat bude. Důležité je to už jenom proto, že nafta a benzín jsou pro lidi drahé, takže cesta do práce autobusem nebo tramvají jim může ulevit oproti cestování autem. Ceny za MHD navíc chceme udržet ve stejné výši a budeme hledat i cesty možného zlevnění hlavně pro ty nejpotřebnější.

Technická univerzita v Liberci se rozhodla kvůli drahým energiím zkrátit zimní semestr. Doufám ale, že nic podobného nečeká mateřské ani základní školy, které spravuje město?
Teplo a elektřina ve školách a školkách pro mě nejsou k diskuzi. Děti se musí učit v pohodlí a mít teplé jídlo za každou cenu. Tečka. Nedokážu si představit ani jakékoliv omezení provozu, protože rodiče potřebují chodit do práce, aby uživili své rodiny v nelehké době. Proto jakékoliv omezení ve školách a školkách pod mým vedením nikdo očekávat nemůže.

Jak bude probíhat svoz odpadů a třeba úklid sněhu, když i pohonné hmoty se městu samozřejmě prodražují?
Úklid sněhu a třeba i nutné opravy zajišťují naše technické služby. Jejich priorita přitom bude jasná – přes zimu bude maximum silnic a chodníků uklizených, aby se Liberečané dostali bezpečně do práce nebo na nákup. A svoz odpadů bude také zajištěn pro všechny za stejné ceny. Opět to považuji za zcela samozřejmý servis pro občany města.

Co je ale pravdy na zprávách, že město začne v noci vypínat veřejné osvětlení?
Zatím nic takového rozhodnuto není. Jako řádný hospodář jsme jenom museli začít prověřovat možnosti, kde ušetřit, aby se to ale města a jeho obyvatel dotklo co nejméně. Jednou z možností je přitom skutečně vypínání veřejného osvětlení – ovšem pozor, jenom v části noci, mezi například jednou a čtvrtou hodinou ranní. To by třeba v případě Liberce znamenalo roční úsporu 8–10 milionů korun.

Podle mě teď celé Česko hlavně nebude věřit libereckým domácnostem jejich relativně stále nízkou cenu za teplo. Kolik přesně bude stát?
Tady má Liberec obrovskou výhodu – město totiž částečně vlastní teplárnu, kde se využívá i teplo ze spalovny odpadů. Občané města připojení na teplárnu tak budou mít teplo jedno z nejlevnějších v Česku. Konkrétně by cena neměla přesáhnout 1 000 Kč za GJ. Takový stav rozhodně chceme udržet.

Klíčová je pak v této situaci především aktivita vlády. Já sám jsem byl už několik měsíců poměrně kritický, ale teď už se věci konečně hýbou lepším směrem. Jak hodnotíš poslední kroky vlády v této oblasti?
Pomoc státu je naprosto zásadní. Jsem moc rád, že od tebe zaznívala směrem k vládě hlasitá varování o vážnosti situace. V tom je podle mě síla Starostů – víme bezprostředně o problémech běžných lidí i našich obcí a dokážeme je řešit až ve vládě. Ve výsledku pak rozhodně vítám zastropování cen energií a vytvoření státního obchodníka právě pro obce a kraje. Pokud v blížících se volbách v Liberci uspějeme, chci v této spolupráci Starostů určitě pokračovat i nadále. Jasně se totiž ukazuje, že spolupráce s krajem a vládou je nejlepší cesta i pro Liberec a jeho občany.


Zadavatel/zhotovitel: Starostové pro Liberecký kraj

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberec, Starostové pro Liberecký kraj, volby, energie, krize, zima, Martin Půta, městská hromadná doprava, Jaroslav Zámečník, Česko, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Takže CO JSTE DOOPRAVDY VYŘEŠILI KROMĚ TĚCH KECŮ, VY DVA BLÁBOLISTI?

Neděle, 18. září 2022, 11:40Odpovědět

Liberec zimu zvládne, ujišťuje primátor Zámečník v rozhovoru s hejtmanem Půtou  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.