Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Voliči by už měli mít ve schránkách volební lístky. V Liberci budou lidé vybírat z deseti kandidátek

Nejpozději dnes mají poslední z více než osmi milionů voličů v Česku dostat hlasovací lístky, na nichž budou jména kandidátů na budoucí obecní zastupitele. Na třetině území republiky, kde se letos volí do horní komory Parlamentu, navíc mají dostat také lístky s kandidáty na senátory. Nových průzkumů o tom, jaké jejich adepti mají vyhlídky na zvolení, se ale nedočkají. Ode dneška do sobotního uzavření volebních místností platí zákaz zveřejňování výsledků volebních průzkumů.

Obálky se sadou lístků, informacemi o způsobu hlasování a adresou volební místnosti lidé dostávají zpravidla do poštovních schránek. Pokud by některý volič lístky nedostal, obdrží je ve volební místnosti. Tam se také dozví, zda a kteří kandidáti z voleb buď odstoupili, nebo byli odvoláni.

Komunální volby se uskuteční v pátek 23. a v sobotu 24. září. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin, poté začne sčítání hlasů. Případné druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu ČR 30. září a 1. října 2022. 

Volební zákon ukládá zveřejnit tuto informaci na viditelném místě ve volební místnosti. Jde o kandidáty, kteří se nominace vzdali, nebo byli odvoláni do 48 hodin před začátkem voleb.

Na jedno místo více než tři uchazeči 

Ve hře o místa na radnicích vesnic a měst bylo k pondělku podle volebního webu 178 483 kandidátů, do městských částí kandidovalo 16 799 lidí. Dohromady tedy bylo 195 282 uchazečů o zhruba 62 tisíc křesel obecních zastupitelů. Na jedno místo v zastupitelstvu tak připadají více než tři uchazeči. Z přihlášených adeptů tak 110 odstoupilo nebo bylo odvoláno, před čtyřmi lety komunální kandidátky opustilo před volbami 125 nominovaných. 

V Liberci se našlo celkem deset kandidátek, na které kandiduje 381 lidí. To jen podprůměrné číslo, méně jich bylo jen při volbách v roce 2006. Voliči budou vybírat 39 zastupitelů.

Do zastupitelstva v Liberci kandiduje 381 lidí, méně jich bylo jen v roce 2006

Do zastupitelstva ve stotisícovém Liberci kandiduje 381 lidí. Méně na výběr měli Liberečané jen v roce 2006, kdy se o post v zastupitelstvu ucházelo 287 kandidátů. Strany a uskupení tehdy v krajském městě podaly deset kandidátek, stejně jako...

V klání o Senát je všech 178 kandidátů, kteří se do něj přihlásili. V průměru to je šest až sedm kandidátů na každý ze 27 obvodů, kde se o víkendu bude o senátorech rozhodovat společně s volbou místních zastupitelů. V Liberci se nakonec našli jen čtyři kandidáti, lidé budou vybírat mezi obhajujícím Michaelem Canovem (Starostové pro LK), Martinou Motshagen (ODS), Radkou Loučkovou Kotasovou (ANO) a Svatoplukem Holatou (SPD). 

Kandidáti do Senátu za obvod Liberec v roce 2022 

  • Michael Canov (Starostové pro LK)
  • Martina Motshagen (ODS)
  • Radka Loučková Kotasová (ANO)
  • Svatopluk Holata (SPD)

Od úterý se už také nesmí zveřejňovat žádné předvolební průzkumy. Zákaz zveřejňování průzkumů k volbám má zabránit ovlivňování názorů voličů na poslední chvíli vzhledem k tomu, že průzkumy podle expertů vyjadřují spíše trendy voličské přízně nežli skutečnou podporu stranám. Volební zákon proto stanoví, že tři dny před volbami a ve dnech voleb až do ukončení hlasování „nesmějí být žádným způsobem zveřejňovány výsledky předvolebních a volebních průzkumů". 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky volby, volební, lístky, volič, komunální volby, Liberec, radnice, senát, průzkum, volební místnost, Parlament České republiky, Česko, Senát Parlamentu ČR, Radka Loučková Kotasová, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Je to náhoda, že web města ani kraje neuvádí přímo kandidátské listy, a člověk se musí prokousávat webem volby.cz? Je cosi prohnilého v Liberci tomto.

Úterý, 20. září 2022, 23:26Odpovědět

Voliči by už měli mít ve schránkách volební lístky. V Liberci budou lidé vybírat z deseti kandidátek  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.