Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Přišla asi čtvrtina voličů

První den komunálních a senátních voleb je u konce. V obou typech voleb mají letos voliči na výběr z nižšího počtu kandidátů než při předchozích volbách. Mezi prvními voliči byli tradičně lídři politických stran. Zájem o volby se ale nijak nevymyká jiným volbám, během pátku přišlo v Libereckém kraji asi 25 procent voličů. Místnosti se otevřou opět zítra od 8 do 14 hodin.

V Libereckém kraji během prvního dne probíhaly volby poklidně. V krajském městě hned v pátek odvolili lídři jednotlivých uskupení. Mezi prvními byl dosavadní neuvolněný radní Petr Židek (ODS) a také primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK). „Začaly komunální volby, ve kterých rozhodneme o dalším osudu našeho Liberce. Je jen a jen na vás, jak bude v příštích letech vypadat vaše ulice, čtvrť nebo celé město. Nenechte si tu možnost uniknout a běžte prosím tento pátek nebo sobotu k volbám," okomentoval primátor.

Hned během pátku odvolil také například Jan Hruška, lídr Pirátů, kteří se snaží do libereckého zastupitelstva dostat vůbec poprvé. Ten na sociálních sítích nezveřejnil fotku sebe, ale příchodu do volební místnosti ve jeho obvodu, kterou přirovnal k filmům o Harry Potterovi.

Svůj hlas odevzdal i kandidát uskupení Liberec otevřený lidem Jaromír Baxa. „V zastupitelstvu jde občas o každý hlas, a v komunálních volbách může o celkovém výsledku rozhodnout opravdu i jen pár hlasů," uvedl.

Účast ve volbách je zatím průměrná a nevybočuje z jiných komunálních a senátních voleb. Během prvního dne přišla asi čtvrtina právněných voličů. Ve srovnaní s volbami před čtyřmi lety jde o zájem podobný, někde dokonce o něco nižší.

V libereckém okrese se letos také po šesti letech vybírá nový senátor. Největší šance má obhájce křela Michael Canov (Starostové pro LK). Toho letos vyzvali pouze tři soupeři - Martina Motshagen z ODS, končící liberecká náměstkyně Radka Loučková Kotasová za ANO a také Svatopluk Holata z SPD.

Hlasovat na rozdíl od jiných typů voleb v uplynulých dvou letech nemůže na 10 tisíc voličů, kteří jsou v nařízené izolaci kvůli koronaviru. Vláda kvůli tomu čelila kritice, že jim hlasování neumožnila. Loni při sněmovních volbách hlasovalo z domova do přenosné volební schránky kolem 1200 voličů v karanténě kvůli koronaviru, hlasování z auta využilo 1600 voličů.

Volební místnosti se otevřou opět v sobotu ráno v 8:00 a zavřou se dvě hodiny po poledni. Poté se rozjede sčítací maraton. Jasno o novém složení radnic i obecních úřadů bude během sobotního odpoledne a večera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, lídr kandidátky, Liberecký kraj, ODS, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník, Liberec, Česká pirátská strana, Michael Canov, Radka Loučková Kotasová, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: První volební den je u konce. Přišla asi čtvrtina voličů  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.