Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely

Je rozhodnuto. Volební místnosti napříč celou republikou se úderem druhé hodiny odpolední uzavřely. Lidé v pátek a sobotu rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu. Zájem o volby byl v Libereckém kraji zřejmě o něco nižší než před čtyřmi lety. Účast se pohybuje podle odhadů nad 40 procenty.

Vítězství v komunálních volbách v Liberci obhajují Starostové pro Liberecký kraj. ANO vyhrálo v České Lípě. V Jablonci získala nejvíce hlasů ODS a v Semilech uskupení Volba pro Semily.

Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. V Liberci většina lídrů odvolila už v pátek, výjimkou byla Šárka Prachařová, která hlas odevzdala až v sobotu dopolende. Kandidáti jednotlivých uskupení nyní budou čekat ve volebních štábech na výsledky.

Na sobotu si volbu nechal také hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). „Nevěřte těm, kteří tvrdí, že jde o referendum o vládě. Z Prahy bylo k nám na sever vždycky daleko, a tak jsme si pokaždé museli poradit především sami," uvedl po opuštění volební místnosti v Hrádku nad Nisou.

Účast u voleb bude zřejmě o něco nižší než u minulých komunálních voleb, kdy například v libereckém okrese dosáhla jen necelých 46 procent a na Českolipsku dokonce jen necelých 41 procent. Volby v Libereckém kraji se obešly bez komplikací, policie řešila pouze jedno oznámení. „Jednalo se o nestandartní umístění notebooku v jedné volební místnosti na Českolipsku. Vzhledem ke skutečnosti, že kriminalisté nemohli na místě vyloučit tu skutečnost, že tímto notebookem mohl být nahráván prostor za volební plentou, notebook zajistili pro účely trestního řízení," uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Policisté případ řeší. „Kriminalisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření průběhu voleb," dodala mluvčí s tím, že průběh voleb v samotném okrsku narušen nebyl.

Dvě hodiny po sobotním otevření volebních místností přišla k urnám zhruba třetina zapsaných voličů. V jednom z okrsků na Žižkově Vrchu v Jablonci nad Nisou hlas už odevzdalo 41 procent lidí, naproti tomu v některých místech s tradičně vysokou účastí hlásí letos jen malý zájem.

„Chodí málo lidí, u voleb na Králově Háji jsem už 20 let a letos je asi zatím nejhorší účast, a to je to tady sídliště, kde jsou hlavně starší lidé, kteří vždy k volbám poctivě chodili," řekla zapisovatelka jednoho z libereckých okrsků Jana Žáková. Navíc podle ní nebývale velké množství lidí nevolí do Senátu. Účast v obecních volbách tam byla kolem desáté ráno přes 32 procent, obálku pro senátní volby si v okrsku vzalo zhruba 30,6 procenta voličů.

Podobné to bylo i třeba v Pilínkově, kde byla účast necelou hodinu před zavřením volebních místností přes 40 procent. „Teď ale ještě chodí celkem hodně lidí," řekla Drbně jedna ze zapisovatelek komise po třinácté hodině. 

V některých obcích voliči vybírali jen z jedné kandidátky, to je případ například Hrádku nad Nisou nebo Mníšku u Liberce.

Voliči v Libereckém kraji vybírají nové zastupitele, v Liberci jich bude celkem 39. V libereckém okrese se navíc volí i nový senátor. Přihlásili se čtyři kandidáti - post obhajuje Michael Canov (Starostové pro LK), který bude za soupeře mít Radku Loučkovou Kotasovou (ANO), Martinu Motshagen (ODS) a Svatopluka Holatu (SPD). Účast na senátních volbách je nižší než u komunálních.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky senát, volby, referendum, obce, volební místnost, Liberecký kraj, Senát Parlamentu ČR, Liberec, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ANO 2011, ODS, Jablonec nad Nisou, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.