Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2022: V Liberci nakonec vítězí Starostové. ODS neuspěla ve Frýdlantu a Jablonci

, aktualizováno 24. září 2022, 22:48

Je jasno, výsledky komunálních voleb jsou známé, i když v Liberci je ještě potřeba několik málo hlasů sečíst. Velké překvapení se koná ve Frýdlantu, kde dlouhá léta vyhrávala ODS, nyní ale dostalo více hlasů ANO. V Liberci nakonec vyhrají Starostové, i když to není tak výrazné, jako před čtyřmi lety. V boji o senátorské křeslo se ve druhém kole utká Michael Canov (Starostové pro LK) a Radka Loučková Kotasová (ANO).

V Liberci nakonec vítězí Starostové

V Liberci chybí sečíst už jen malou část hlasů a výsledky jsou jasné, příliš už se měnit nebudou. Volby vyhrají Starostové, kteří mají přes 28 procent, druhé je ANO s necelými dvěma procenty zpět, ale dlouho to bylo velké drama a obě strany se přetahovaly o každou desetinu procenta. Do zastupitelstva míří i Liberec otevřený lidem, ODS, Piráti a SPD.

V Jablonci došlo na jedno z velkých překvapení. Neuspěla totiž ODS, která na své poměry získala jen 15,5 procenta hlasů. Vítězem tak je ANO a do zastupitelstva se dostalo celkem sedm uskupení. Výsledek jablonecké ODS zaskočil i hejtmana Martina Půtu (Starostové pro LK). „Výsledek ODS v Jablonci je pro mě velkým překvapením. Vůbec jsem nečekal, že může mít tak malý volební výsledek. Je to určitě velký vzkaz od voličů k volebním stranám," uvedl.

Sečteno je už i v České Lípě, kde drtivě zvítězilo ANO. V Semilech uhájíla vítězství Volba pro Semily, nakonec získala o dvě procenta více než ANO.

VOLBY 2022: V České Lípě vítězí opět ANO, Volba pro Semily se udržela. ODS v Jablonci propadla

V okresních městech zvítězila většinou stávající hnutí, třeba v Jablonci nad Nisou ale většinou silná ODS propadla. Překvapivě drtivé vítězství má za sebou ANO v České Lípě, loni to bylo těsné s Živou Lípou. Hejtman Martin Půta (Starostové pro...

Velké překvapení se odehrálo ve Frýdlantu, kde roky vládla ODS. Jenže tentokrát je vše jinak a volby ve městě o dvě procenta vyhrálo ANO.

Jako první měly sečteny menší obce. V Brništi přišlo k volbám 69 voličů, účast byla nadprůmerná, a to těsně nad 57 procent. Výrazně vyhrálo uskupení Nezávislá a moderní obec, která dostala téměř 83 procent hlasů. V Cetenově na Liberecku přišlo jen necelých čtyřicet procent voličů. Ti vybírali ze sedmi osobností, nejvíce hlasů pak dostala Petra Šulcová. Těsný souboj přinesly výsledky ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Tam se proti sobě postavily dvě kandidátky složené z místních dobrovolných hasičů a Sokola. Nakonec v poměru 55 ku 45 vyhráli sokolové. Ve Zlaté Olešnici hlasovalo 44,44 procent voličů.

Kandidáti sledovali volby ve štábech

Jednotlivé strany sledovali výsledky ve svých volebních štábech. „Děkujeme všem, kdo nám dali hlas,“ uvedla například lídryně ANO Šárka Prachařová, jejíž hnutí získalo asi o pět procent hlasů více než před čtyřmi lety. Méně spokojení jsou v Liberci otevřeném lidem (LOL). „Měli jsme vyšší cíle, to je potřeba říci. Uvidíme, co se z toho nakonec poskládá,“ řekl lídr LOL Jaromír Baxa.

Zástupci LOL sledovali volby v restauraci Na Růžku. Foto: Veronika Dušková

Naopak velmi spokojení jsou liberečtí Piráti, kteří do zastupitelstva proklouzli se ziskem více než šesti procent hlasů. „V Liberci kandidujeme poprvé a jsme velmi mile překvapeni, kolik hlasů jsme získali. S důvěrou, které se nám dostalo, chceme co nejlépe naložit," řekl redakci lídr pirátské kandidátky Jan Hruška.

Lepší výsledek i přes vítězství zřejmě očekávali Starostové pro Liberecký kraj. „Vše se ale odvíjí od povolebních vyjednávání a podle souladu volebních programů. Nechceme si jen sednout do zastupitelstva a rozdělit si vládu. Chceme plnit volební program," řekl dosavadní primátor Jaroslav Zámečník.

V Hrádku nízká účast

Sto procent hlasů bylo velmi rychle sečteno v Hrádku nad Nisou, kde se do voleb přihlásila jediná kandidátka dosavadního starosty Josefa Horinky Hrádek potřebuje změny. K volbám přišlo jen 18 procent voličů. „Volební účast 18,35 procent, což se při jedné kandidátní listině dalo tak trochu očekávat, nicméně volby jsou jsou, pokud někdo nepodá podnět k soudu, platné a do zastuúitelstva města by se tak měla posunout celá kandidátní listina sdružení Hrádek potřebuje změny," uvedl na facebooku Horinka. Nejvíce hlasů ve městě dostal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK), který se tak díky křížkům dostal z posledního na třetí místo.

Senátní volby

V okrese Liberec se také konají senátní volby, kde spolu soupeřili čtyři kandidáti. Do druhého kola nakonec půjde stávající senátor Michael Canov (Starostové pro LK) a Radka Loučková Kotasová (ANO). Canov věří, že ve druhém kole uspěje. „Věřím, že vyhraji. Jsem rád, že jsem získal velkou podporu v prvním kole a doufám, že to v druhém kole potvrdím," sdělil. Ale ani Loučková Kotasová se necítí bez šance. „Šance nepochybně jsou a plán mám také, ale nebudu ho zatím prozrazovat," uvedla trochu tajemně s tím, že více se zatím vyjadřovat nechce.

VOLBY 2022: Do druhého kola senátních voleb postupují Michael Canov a Radka Loučková Kotasová

Na Liberecku se kromě komunálních voleb konaly i ty senátní. Utkali se čtyři kandidáti, do druhého kola nakonec postoupil favorit Michael Canov (Starostové pro LK) a Radka Loučková Kotasová (ANO). Kandidátka koalice SPOLU Martina Motshagen (ODS)...

Jedno oznámení na policii

Volby v Libereckém kraji se obešly bez komplikací, policie řešila pouze jedno oznámení. „Jednalo se o nestandartní umístění notebooku v jedné volební místnosti na Českolipsku. Vzhledem ke skutečnosti, že kriminalisté nemohli na místě vyloučit tu skutečnost, že tímto notebookem mohl být nahráván prostor za volební plentou, notebook zajistili pro účely trestního řízení," uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Policisté případ řeší. „Kriminalisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu maření průběhu voleb," dodala mluvčí s tím, že průběh voleb v samotném okrsku narušen nebyl.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek, LOL

Štítky volby, komunální volby, koalice Spolu, ANO, ČSSD, Piráti, zastupitelé, Liberec, Starostové a nezávislí, ODS, ANO 2011, Frýdlant, Jablonec, Michael Canov, Radka Loučková Kotasová, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Nejen Liberec, ale celá ČR je v prdeli. Nepoučitelný národ tupých ovcí. Patří nám to.

Sobota, 24. září 2022, 20:15Odpovědět

VOLBY 2022: V Liberci nakonec vítězí Starostové. ODS neuspěla ve Frýdlantu a Jablonci  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.