Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Ramzer se znovu stane starostou Frýdlantu. Opustí post náměstka hejtmana

Dan Ramzer (ODS) byl dlouhá léta starostou Frýdlantu. Post opustil loni v červenci, kdy se stal náměstkem hejtmana Libereckého kraje. Ve Frýdlantu byl od té doby místostarosta. A i když v komunálních volbách ODS ve Frýdlantu poprvé od roku 1994 nevyhrála, Ramzer se na post starosty díky koalici stran vrátí a na kraji skončí. Tedy pokud vše potvrdí nové frýdlantské zastupitelstvo, ve kterém bude mít vládnoucí koalice jen těsnou většinu 11 zastupitelů z jednadvaceti.

Ramzer přitom post starosty Frýdlantu opustil po čtrnácti letech právě kvůli práci na kraji a ve městě vykonával funkci místostarosty. Postu náměstka pro školství, mládež, tělovýchovu, sport a zaměstnanost je ale nyní připraven se vzdát. Kdo by ho v takovém případě do konce volebního období na postu hejtmanova náměstka nahradil, zatím podle něj není rozhodnuto. „Vše bude záležet na tom, zda dostanu podporu frýdlantského zastupitelstva," uvedl.

Situace v zastupitelstvu totiž bude velmi těsná, volby ve Frýdlantu vyhrála společná kandidátka ANO, SOS a nezávislých a v zastupitelstvu má šest mandátů. ODS na druhém místě má pět mandátů čtyři místa obsadilo uskupení Frýdlant sobě, tři zastupitele má Místní hrnutí za harmonický rozvoj, dva Nezávislí pro Frýdlant a jeden mandát získali Starostové pro Liberecký kraj.

Občanští demokraté odešli z voleb ve Frýdlantu poraženi poprvé od roku 1994, přesto budou zřejmě vládnout i v dalším období. Na spolupráci se ODS dohodla s Místním hnutím za harmonický rozvoj, uskupením Nezávislí pro Frýdlant a Starosty pro Liberecký kraj. Jenže dohromady mají jen těsnou většinu 11 z 21 mandátů v zastupitelstvu.

Na základě koaliční smlouvy, kterou zástupci stran podepsali v neděli, je nominován na post starosty Dan Ramzer za ODS, na post místostarosty Jiří Stodůlka za ODS, dva radní v sedmičlenné radě města bude mít Místní hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst a po jednom ODS, Nezávislí pro Frýdlant a Starostové pro Liberecký kraj.

Vítězné ANO sice dohodu o koalici bez vítěze respektuje, několik věcí mu ale přecejen vadí. „U dojednané vládnoucí koalice, která odsunula první a třetí nejúspěšnější volební uskupení na druhou kolej, postrádáme sebereflexi a pokoru k výsledku voleb," uvedlo hnutí ve společném prohlášení s SOS a nezávislými, se kterými kandidovali. Podle nich není prioritou domluvené koalice shoda v programových bodech, která je u všech volebních uskupení podobná, ale udržení stávajících funkcí ve vedení města. 

„Narychlo postavená křehká koalice stojící na minimálním počtu 11-ti zastupitelů nepřinese v tomto krizovém období tolik potřebnou stabilitu a jistotu, a pro ODS bude těžké tento umělý slepenec udržet při životu," stojí v prohlášení.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ODS a Tomáš Kesner

Štítky volby, komunální volby, ODS, Frýdlant, ano, ramzer, Dan Ramzer, koalice, Liberecký kraj, ANO 2011, Jiří Stodůlka, Starostové a nezávislí, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Ramzer se znovu stane starostou Frýdlantu. Opustí post náměstka hejtmana  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.