Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecko v prvním kole boje o hrad dalo nejvíc hlasů Petru Pavlovi. Druhé kolo bude o účasti, míní politolog

Lidé na Liberecku se v prvním kole prezidenských voleb vyjádřili jasně. Vítězem v 1. kole se v okrese stal Petr Pavel s výsledkem 36,54 procent, druhou pozici obsadil Andrej Babiš (34,42%) a na třetím místě s větším odstupem skončila Danuše Nerudová (13,73%). Výsledky v našem okrese tak kopírují celostátní skóre. Druhé kolo prezidentské volby, které nás čeká za dva týdny, tak rozhodně bude velmi vyrovnané. Podle politologa půjde hlavně o velkou mobilizaci voličů.

„Oba postupující kandidáti jsou na to přibližně stejně. Kuriózně se toho oproti loňským komunálním volbám příliš nezměnilo a výsledek v okresech a krajích kopíruje výsledek z podzimu, pokud se na to podíváme optikou, že Andrej Babiš je kandidát ANO a Petr Pavel zastupuje strany a hnutí v čele s Petrem Fialou,“ komentuje politolog Jan Kubáček.

Naráží tak na výsledky v městech. Například Andrej Babiš získal nejvíc hlasů ve Frýdlantu či Jablonném v Podještědí, kde i na podzim dostalo nejvíc hlasů hnutí ANO anebo například v České Lípě, kde jasně dali voliči přednost Andreji Babišovi. 

Výsledky 1. kola prezidentských voleb v Libereckém kraji

Volební účast – 67,27 %

  1. Petr Pavel (35,60 %)
  2. Andrej Babiš (34,38 %)
  3. Danuše Nerudová (13,87 %)
  4. Pavel Fischer (6,16 %)
  5. Jaroslav Bašta (4,98 %)

„Paradoxně druhé místo může být pro Babiše lepší než první, protože o to víc může vyhecovat voliče, aby se postavili proti současné vládě a situaci,“ míní Kubáček, celkový stav však považuje za velmi otevřený.

Předvolební kampaň bude v nadcházejících dnech podle politolog zejména o mobilizaci voličů, a to zejména těch, kteří v 1. kole u voleb nebyli. Oslovit bude nutné také lidi, jejichž kandidát neuspěl.

„Kampaň před druhým kolem nemusí být zákonitě špinavá, avšak měla by být velmi tematická a kandidáti by měli hovořit o konkrétních věcech, o těch chtějí lidé slyšet,“ míní Kubáček.

Za zajímavý označuje výsledek prvního kola prezidentských voleb hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK). „Lidé svým hlasování vlastně z prvního kola udělali rovnou kolo druhé. Já jen doufám, že k tomu druhému přijdou všichni, kteří chtějí demokratického prezidenta a podpoří svým hlasem Petra Pavla. Ten je kandidátem lidí na rozdíl od pana Babiše, který je kandidátem hnutí ANO, jehož je sám majitelem,“ shrnul hejtman.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky volby, Liberecko, komentáře, prezidentské volby, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecko v prvním kole boje o hrad dalo nejvíc hlasů Petru Pavlovi. Druhé kolo bude o účasti, míní politolog  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.