Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na hejtmana kandidují zatím jen tři ženy

Na hejtmana v Libereckém kraji kandidují zatím jen tři ženy. Do čela svých kandidátek je postavily ANO, Budoucnost pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj. Zatím ale své kandidáty představilo jen devět stran a hnutí. Před čtyřmi lety bylo kandidátek na hejtmana šest, o přízeň voličů se tehdy ucházelo 20 stran. Dvě ženy jsou také mezi šesti kandidáty do Senátu na Liberecku. Před šesti lety se o post senátora ucházelo devět adeptů, žena ale jen jediná.

Za nováčka v krajských volbách - ANO - kandiduje na hejtmana Jitka Volfová, která pracuje v České Lípě na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Dalšími dvěma kandidátkami do hejtmanské funkce jsou bývalé náměstkyně hejtmana. Lidie Vajnerová vede kandidátku Budoucnost pro Liberecký kraj, kterou vytvořily KDU-ČSL a Nová budoucnost. Vajnerová bude současně kandidovat i do Senátu. V čele Změny pro Liberecký kraj stojí Zuzana Kocumová, v pozici lídra vystřídala předsedu Změny Jana Korytáře.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) bude na podzim navzdory trestnímu stíhání pro podezření z korupce svůj post obhajovat. Už potřetí povede do krajských voleb Starosty pro Liberecký kraj. Podruhé bude na pozici lídra kandidovat bývalý ředitel krajské záchranné služby, nyní poslanec Stanislav Mackovík, který je lídrem kandidátky komunistů. ČSSD povede do voleb náměstek jabloneckého primátora Pavel Svoboda, Lenka Kadlecová, která před čtyřmi lety kandidátku sociálních demokratů vedla, lídrem být znovu nechtěla.

Nového lídra mají také občanští demokraté. Do čela své kandidátky pro podzimní krajské volby se rozhodli postavit krajského předsedu a dlouholetého starostu Frýdlantu Dana Ramzera. Před čtyřmi lety vedl ODS do voleb jablonecký primátor Petr Beitl. Kandidátem na hejtmana je také válečný veterán z Perského zálivu František Gábor, který vede kandidátku TOP 09. Společně půjdou do voleb v Libereckém kraji Svobodní a Soukromníci, kteří do čela své kandidátky postavili Radka Uchytila ze Strany svobodných občanů.

Před čtyřmi lety se v Libereckém kraji o přízeň voličů ucházelo 762 kandidátů z 20 stran a hnutí. Volby tehdy vyhráli Starostové pro Liberecký, když jim dalo hlas 22,21 procenta voličů a získali 13 křesel včetně hejtmanské funkce pro lídra. Za nimi skončili komunisté s deseti křesly a stejný počet mandátů získala i Změna pro Liberecký kraj, která byla třetí. Čtvrtá ČSSD má sedm mandátů a poslední ODS pět. K volbám tehdy přišlo 135 397 lidí, což bylo 38,55 procenta oprávněných voličů.

Pro volby do Senátu na Liberecku je zatím známo šest jmen, před šesti lety bylo kandidátů devět. Kandidovat znovu nebude místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), po 20 letech v Senátu skončí. Občanští demokraté nominovali nestraníka - Martinu Bufkovou Rycheckou. Další kandidátkou je Lidie Vajnerová za Budoucnost pro Liberecký kraj. ČSSD vyslala do boje o křeslo v Senátu poslance a bývalého skokana na lyžích Pavla Ploce. Utká se mimo jiné se starostou Chrastavy Michaelem Canovem, kterého do voleb vysílají Starostové pro Liberecký kraj. Za KSČM kandiduje někdejší liberecký policejní ředitel Jaroslav Havelka a kandidátem ANO je majitel Zámeckého pivovaru Frýdlant Marek Vávra.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky Liberecký kraj, Senát Parlamentu ČR, ANO 2011, volby, ODS, Lidie Vajnerová, krajské volby, ČSSD, Jitka Volfová, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hejtmana kandidují zatím jen tři ženy  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.