Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Turnově přibude další obor, budou se zde vyučovat sládci

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v Turnově od příštího roku rozšíří nabídku svých oborů. Nově se zde budou vzdělávat budoucí sládci. Tento obor se navíc otevře v Libereckém kraji poprvé v historii.

Zájem o otevření tohoto oboru má zejména Český svaz pivovarů i sladoven. „V současné době jsou v republice pouze čtyři místa, kde je možné tento obor studovat, přestože nárůst pivovarů a minipivovarů je enormní,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Tulpa. Obor s oficiálním názvem Výrobce potravin se zaměřením Pivovarník - Sladovník jistě ocení všechny pivovary, kterých v poslední době i v našem regionu přibývá, o kvalifikované pracovníky je ovšem nouze.

K výuce tohoto oboru je samozřejmě potřeba i praktické zázemí, to prozatím poskytne zámecký pivovar Svijany. Pokud by byl o obor velký zájem, zvažoval by kraj výstavbu školního pivovaru. V rámci výuky budou se školou spolupracovat i další pivovary, které zajístí dostatek odborníků a techniky pro kvalitní výuku.

Vedle většího počtu sládků by mělo přibýt i praktických sester. Letos mohli zájemci tento obor poprvé studovat v České Lípě, od příštího roku bude otevřen i na Gymnáziu v Jilemnici. „V souvislosti s touto změnou je nutné upravit i současný název školy, který od příštího roku bude Gymnázium a Střední zdravotnická škola v Jilemnici,“ dodal Tulpa. Rozšíření nabídky oboru Praktická sestra požadovalo hned několik nemocnic, například nemocnice ve Vrchlabí, Jičíně, Jilemnici i Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou.

 

Foto Jan Luxík

Štítky Turnov, sladovník, pivovarník, pivovar, Liberecký kraj, Petr Tulpa, Jilemnice, Pivovar Svijany, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o.

V Turnově přibude další obor, budou se zde vyučovat sládci  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.