Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Harrachov ukončí v pondělí zimní sezónu, Ještěd už rozjíždí tu letní

V Harrachově se naposledy bude lyžovat na Velikonoce. I běžkaři si o nadcházejícím víkendu mohou naposledy zalyžovat na upraveném okruhu z Jizerky. Naopak na Ještědu už odstartuje letní sezóna.

Krkonošský Harrachov ukončí zimní sezonu o velikonočním pondělí. Jde o poslední středisko, které je v Libereckém kraji v provozu. V sousedních Jizerských horách se bude naposledy upravovat magistrála pro běžkaře. Ještěd v Liberci v pátek zahájí letní sezonu, vyplývá z informací od provozovatelů.

V Harrachově se lyžuje každý den na sjezdovce do centra, letošní sezona definitivně skončí v pondělí. „Asi by to šlo ještě dál, ale potřebujeme připravit lanovku na letní sezonu,“ řekl dnes zástupce ředitele areálu Vlastislav Fejkl. Sněhu je na červené sjezdovce dlouhé skoro dva kilometry stále dostatek, v průměru kolem 30 centimetrů. „Místy má na výšku až metr,“ uvedl Fejkl. Podmínky pro jarní lyžování jsou podle něj parádní, v noci mrzne a přes den je slunečno. „Do nějakých 11:00 až 12:00 je to velmi pěkné lyžování, odpoledne už to je samozřejmě rozbředlé. Někteří tady kombinují dopoledne lyžování a odpoledne jdou na kolo,“ uvedl zástupce ředitele areálu. Denně v areálu lyžuje mezi 200 až 400 lidmi.

Z Harrachova se dá stále vyrazit i na běžky, z města se ale musí jít nejprve asi zhruba kilometr až dva pěšky. „Na hřebenech je stále ještě přes metr sněhu,“ uvedl Fejkl. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je na Labské boudě dokonce 1,6 metru sněhu.

Sníh je i ve vyšších partiích Jizerských hor, podle údajů meteorologů je ho na Rozmezí 29 centimetrů. Pro běžkaře se bude na víkend naposledy upravovat poslední sjízdná část magistrály, okruh v okolí osady Jizerka. „S další úpravou se už pak nepočítá,“ řekla ředitelka Jizerské o.p.s. Radka Davidová.

Ještěd v Liberci v pátek naopak už zahájí letní sezonu. Čtyřsedačková lanovka Skalka u konečné tramvaje bude v dubnu v provozu o víkendech a svátcích, v květnu a červnu od středy do neděle a přes letní prázdniny bude v denním provozu. „Pěší turisté mají možnost projít dvě naučné stezky s odměnami, na Mlynářské dostane návštěvník palačinku a na Pivovarské příznačně pivo,“ uvedla za areál Renata Balašová. Harrachov se chystá letní provoz zahájit 1. května a Tanvaldský Špičák v Jizerských horách v červnu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Harrachov, lyžování, Ještěd, běh na lyžích, Jizerské hory, léto, Velikonoce, Liberec, Velikonoční pondělí, Liberecký kraj

Harrachov ukončí v pondělí zimní sezónu, Ještěd už rozjíždí tu letní  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.