Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj ušetřil, teď může rozdávat miliony. Půjdou na zasněžování i na sportování dětí

Kraj loni ušetřil peníze, díky tomu je může použít třeba na sportování dětí nebo třeba na opravy škol.

Díly úsporám z loňského roku přidá Liberecký kraj miliony korun na sportování dětí a mládeže, opravy škol i komunikací nebo na sociální služby. Rozdělovat bude téměř 236 milionů korun, řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Nejsou to přitom první peníze z loňského roku, už v lednu kraj rozdělil bezmála 354 milionů korun z vyšších daňových výnosů. Většina těchto peněz šla na investice.

Požadavky rezortů byly tentokrát za více než 333 milionů korun, doplnila Volfová. Ne všechny bylo proto podle ní možné spokojit. Největší část - zhruba 57 milionů korun z úspor je určena na investice hlavně v oblasti školství a také sociální. Necelých 45 milionů korun si kraj ponechá v rezervě pro případné havárie nebo nenadálé situace. „Budeme muset ještě hledat zdroje na dofinancování oprav silnic, takže tyto rezervy se určitě budou hodit,“ dodala náměstkyně.

Díky úsporám mohl kraj podpořit oblasti, na které se v rozpočtu nedostalo. „Díky mimořádným zdrojům můžeme pokrýt i požadavky regionálních sportovních organizací a spolků. Dáme 30 milionů korun na významné vylepšení podmínek pro sportování dětí, mládeže i dospělých v kraji,“ doplnil hejtman Martin Půta. Zhruba pěti miliony korun chce podle něj kraj přispět například také na zasněžování nástupního místa pro běžkaře v Bedřichově v Jizerských horách.

Více než 44 milionů korun míří do oblasti školství. Největšími akcemi jsou havárie na školách. Zhruba 25 milionů korun bude stát nutné zabezpečení Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou, která se loni v listopadu částečně zřítila při rekonstrukci. Dalších deset milionů korun bude stát nová střecha internátu Střední průmyslové školy v České Lípě. Tu původní vzala v březnu vichřice Eberhard. „Budeme se snažit uplatnit pojistky,“ poznamenal Půta. Víc peněz dá ale podle něj kraj také na obnovu památek nebo krajské vědecké knihovně na nákup knih.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky kraj, úspory, peníze, finance, oprava, Jitka Volfová, Martin Půta, Liberecký kraj, Střední průmyslová škola, Střední škola řemesel a služeb

Kraj ušetřil, teď může rozdávat miliony. Půjdou na zasněžování i na sportování dětí  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.