Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj vyhlásil chudobě válku. Pomůže mu Agentura pro sociální začleňování

Kraj jde do boje s chudobou a sociálními problémy. Nyní má podporu od Úřadu vlády. Pomocí bude Agentura pro sociální začleňování. Ta už pomáhá třeba v Liberci, kde pomáhá například se získáváním bydlení pro sociálně slabé.

Liberecký kraj se dohodl na spolupráci s Úřadem vlády v boji s chudobou a sociálními problémy. S Agenturou pro sociální začleňování má už kraj zkušenosti, agentura spolupracuje s řadou měst a obcí například na zajištění sociálního bydlení, při prevenci kriminality, na dluhovém poradenství nebo v sociálních službách. Agentura je připravena s krajem spolupracovat na projektech, které podporují sociální integraci, plánování a sociální služby, uvedl v tiskové zprávě její ředitel David Beňák.

Spolupráce kraje a agentury se zaměří na oblast zaměstnanosti, bydlení, sociálních služeb, vzdělávání, sociálních dávkových systémů, zdravotní péče, komunitní práce a komunitních služeb, dluhové problematiky, prevence kriminality nebo zdraví. Náměstek hejtmana Pavel Svoboda věří, že se díky spolupráci s agenturou integrace lidí ohrožených chudobou do společnosti posune zase o kus dál. „Že naše pomoc lidem ohroženým chudobou bude účinnější. Budeme spolupracovat také na přípravě žádostí pro projekty financované z evropských strukturálních fondů,“ doplnil Svoboda.

Kooperace s agenturou není v Libereckém kraji žádnou novinkou. Třeba v krajském Liberci se za dobu spolupráce s agenturou podařilo zefektivnit systém bytové politiky města, což vede k umísťování většího počtu sociálně slabých rodin do standardního bydlení. V městské policii jsou asistenti prevence kriminality, ve městě vznikla nábytková banka, 25 základních škol se zapojilo do projektu „Férové školy v Liberci“, zaměřeného na podporu dětí ze znevýhodněného prostředí.

Třeba ve Frýdlantu se díky spolupráci s agenturou proměnil chátrající dům v centrum sociálních služeb pro celý region. Kromě nízkoprahového centra pro děti a mládež nabízí i zázemí pro organizace, jako je Člověk v tísni, Most k naději, Advaita nebo Fokus. V Novém Boru zase pomohla spolupráce s agenturou začít s dluhovým a sociálním poradenstvím.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chudoba, kraj, agentura pro sociální začleňování, Liberecký kraj, bydlení, Liberec, Úřad vlády České republiky, sociální služby, Pavel Svoboda, Člověk v tísni

Kraj vyhlásil chudobě válku. Pomůže mu Agentura pro sociální začleňování  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.