Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Od pondělí si můžete podat žádost o kotlíkovou dotaci

Pokud si chcete požádat o dotaci na výměnu starých kotlů za nové, od pondělí máte příležitost. Kraj by mohl vyhovět až 1400 žadatelům.

Liberecký kraj začne v pondělí od 16:00 přijímat žádosti o dotace na výměnu starých kotlů za ekologičtější. V poslední třetí vlně bude k dispozici přes 139 milionů korun. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí kraje Filip Trdla. Vyměnit by se mohlo odhadem zhruba 1400 kotlů, žádostí lze podávat jen elektronicky.

Odesláním elektronické žádosti si žadatel zajistí pořadí, pak musí do deseti pracovních dnů na krajský úřad doručit žádost vyhotovenou písemně. „Povinnými přílohami jsou fotodokumentace starého kotle prokazující jeho zapojení na otopnou soustavu a komínové těleso a dále doklad o kontrole technického stavu a provozu starého kotle, který slouží k potvrzení jeho emisní třídy. V případě, že má nemovitost více majitelů, je třeba doložit také jejich souhlasy,“ dodal Filip Trdla.

Majitelé rodinných domů mohou získat peníze na výměnu starých kotlů první či druhé emisní třídy, a to za kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. „Na tepelná čerpadla a automatické kotle na biomasu přispíváme maximální částkou 120.000 korun, na ruční kotle na biomasu pak částkou až 100.000 korun. Na koupi plynového kondenzačního kotle dostanou žadatelé maximálně 95.000 korun,“ řekla krajská radní Radka Loučková Kotasová.

Obyvatelé z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou navíc dostat ještě 7500 korun. Jde například o žadatele ze Cvikova, Frýdlantu, Liberce, Turnova, Nového Boru či Železného Brodu. V předchozích dvou vlnách se v Libereckém kraji vyměnilo zhruba 3000 kotlů, v kraji zůstává dalších 15.000 na pevná paliva.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky dotace, kotle, Liberecký kraj, biomasa, Radka Loučková Kotasová

Od pondělí si můžete podat žádost o kotlíkovou dotaci  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.