Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Začíná topná sezona. Hasiči vyjíždějí k prvním požárům kvůli sazím a špatným spalinovým cestám

S podzimem přichází nejen zbarvené listí ale i chladné noci a s tím samozřejmě i chuť si domov řádně vytopit. Jenže taková idylka se může lehce zvrtnout, když podceníte pravidelnou kontrolu a čistění komínů.

A první požáry spojené právě se zatápěním řešili o víkendu i hasiči v Libereckém kraji. Poprvé vyjížděli v sobotu k požáru rodinného domu na Jablonecku. „Z domu byly evakuovány čtyři osoby a škoda se vyšplhala na 200 tisíc korun,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Hasiči v souvislosti s těmito případy připomínají pravidla a podmínky kontroly a čistění spalinových cest. Připomenout si je můžete ZDE.

Díky rychlému zásahu ale hasiči uchránili majetek ve výši 5 milionů korun. A jak se ukázalo, příčinou tohoto požáru byla právě závada na spalinové cestě. To v druhém incidentu, který se odehrál v neděli na Českolipsku, šlo o požár sazí v komíně. „V neděli zasahovaly jednotky u požáru chatky ve Stružnici,“ komentovala Hložková.

I zde hasiči rychle zakročili a pro jistotu celé místo prohledali termokamerou, která odhalila skrytá ohniska v opláštění chatky. Přestože vznikla škoda okolo 20 tisíc korun, uchráněn zůstal majetek za 300 tisíc.

Foto HZS OL

Štítky požár, komín, saze, hasiči, Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou, okres Česká Lípa, Stružnice

Začíná topná sezona. Hasiči vyjíždějí k prvním požárům kvůli sazím a špatným spalinovým cestám  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.