Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Ministerstvo vydalo nesouhlasné stanovisko k Turówu a navíc připojilo i další podmínky

V pátek informovalo ministerstvo životního prostředí o vydání nesouhlasného stanoviska k záměru rozšíření těžby v dole Turów. Zároveň byly doplněny další podmínky.

Stanovisko bylo vypracováno společně s Libereckým krajem a Českou geologickou službou. Na doplnění podmínek se podílely i obce a odborná veřejnost. „Tyto podmínky jsou pro nás absolutně nepřekročitelné v případě, že se Polsko rozhodne i přes náš nesouhlas v těžbě pokračovat,“ sdělil ministr Richard Brabec.

Mezi těmito podmínkami je například těsnící stěna, která by měla zabránit odtoku vody. „Velmi důležitý je požadavek na předložení projektové dokumentace i na dlouhodobý monitoring hladin podzemních vod na Hrádecku,“ uvedla mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Součástí podmínek je také případná kompenzace škod nebo zajištění náhradního zásobování pitnou vodou. A to v případě, že kvůli těžbě dojde ke ztrátě vody. Další podmínky se týkají hluku i znečištění ovzduší.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Turów, důl, těžba, EIA, ministerstvo životního prostředí, Důl Turów, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Richard Brabec, Česká geologická služba, Polsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo vydalo nesouhlasné stanovisko k Turówu a navíc připojilo i další podmínky  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.