Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Běžkaři si o víkendech na Béďově za parkování připlatí. Měli by více využívat autobusy

Bedřichov je oblíbeným nástupním místem mnoha běžkařů. Ti se na místo dopravují hlavně auty, jenže kapacita zdejších parkovišť přestává stačit. Letos si tak běžkaři za parkování připlatí nebo místo aut zvolí hromadnou dopravu.

Více peněz budou muset zaplatit běžkaři v jizerskohorském Bedřichově o víkendech od nadcházející sezony, pokud tam přijedou autem. Starosta obce Petr Holub zdražení parkování zdůvodňuje investicemi pro běžkaře a vysokým zájmem o parkování.

„Situace nás nabádá chovat se trochu tržně. Na druhou stranu chceme lidi donutit, aby více využívali autobusy veřejné dopravy, když už máme na stadionu vybudovaný prostor, kde se mohou v suchu převléknout,“ řekl dnes starosta. Podle něj se v posledních letech hodně investovalo do zlepšení infrastruktury pro běžkaře. „Za poslední čtyři roky zhruba šest milionů,“ uvedl Holub. Peníze šly nejen do vybudování šatny a uzamykatelných skříněk, ale i do osvětlení stadionu, terénních úprav a letos se obec podílí i na vybudování nového zasněžovacího systému na stadionu. Hotov by měl být do začátku zimní sezony.

Bedřichov je hlavním nástupním místem pro běžkaře, kteří se vydávají na Jizerskou magistrálu. Dvě nejvíce využívaná parkoviště u stadionu a na Maliníku se zhruba 300 místy jsou o víkendech v zimě zcela zaplněná už před 9:00 a zhruba pětkrát až desetkrát za sezonu jsou komplikace v dopravě v obci tak velké, že ji musí řídit policisté.

Zatímco cesta autobusem z Liberce do Bedřichova pro běžkaře ve srovnání s minulou sezonou zlevní z 25 na 20 korun, parkování o víkendech naopak zdraží o 50 až 100 korun. Novinkou je hodinový tarif za 80 korun, nejvyužívanější tarif do tří hodin zdraží ze 100 na 150 korun. Kdo zde bude stát až osm hodin, zaplatí 200 místo 150 korun z minulé sezony. Celodenní stání zdraží o 100 na 300 korun. Nadále zdarma ale zůstane parkoviště P4 Hřiště se zhruba 200 místy, které je od běžkařského stadionu vzdálené něco přes kilometr. Ceny platné pro zimu začnou podle starosty platit, až nasněží a Jizerská o.p.s. začne upravovat lyžařskou magistrálu.

Obec na parkovném v tomto roce podle starosty vybere asi sedm milionů korun, zůstane jí ale z toho necelá polovina. „Je tam 21procentní DPH, dalších 15 procent dáváme Jizerské o.p.s. na úpravu magistrály a letos nás 1,5 milionu stálo pluhování, mzdy a energie,“ dodal Holub.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jiz50.cz

Štítky Bedřichov, parkování, běh na lyžích, Petr Holub, zima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Abrt

Super, vybudované převlékárny a uzamykací skříňky z nichž 2/3 mají nastálo uzamčené lyžaři sportovních klubů. Člověk nerad riskne, že volnou skříňku nenajkde a bude se muset se vším tahat na trati v batohu.

Středa, 20. listopadu 2019, 07:59Odpovědět

Běžkaři si o víkendech na Béďově za parkování připlatí. Měli by více využívat autobusy  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.