Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O památníky a hroby se starají spolky i jednotlivci. Na kraji ocenili jejich snahu

V Libereckém kraji je přes 600 válečných hrobů, pamětních desek a pomníků. Hejtman Libereckého kraje a zástupce ministra vnitra ocenili celkem šestnáct osob, které stojí za péčí o tyto připomínky historie.

Díky těmto lidem totiž památky připomínající významné historické milníky nechátrají. Martin Půta spolu s Imrichem Vetrákem tak v sále Krajského úřadu LK předali ocenění za péči o hroby a památníky v Peřimově, Loktuši, Frýdlantu, Semilech, Chuchelně a na dalších místech. „Péče o válečné hroby nezahrnuje jen údržbu ale i zrestaurování těch hrobů, které v minulosti zanikly,“ sdělil mluvčí kraje Jan Mikulička.

Plakety jsou udělovány napříč celou republikou na základě doporučení a kontrol starostů měst a obcí. Přidělení plaket navíc musí odsouhlasit ministerstvo obrany. „Péče o naši vlastní historii ukazuje na kulturní vyspělost národa,“ komentoval hejtman Martin Půta.

Nově také spustil Krajský úřad, konkrétně odbor územního plánování a stavebního řádu, interaktivní mapu, na které najdete válečné hroby a další pietní místa. Mapu si můžete vyzkoušet ZDE.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky válečné hroby, ocenění, Liberecký kraj, Martin Půta, Frýdlant, Semily, Peřimov, Chuchelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O památníky a hroby se starají spolky i jednotlivci. Na kraji ocenili jejich snahu  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.