Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Příjmy kraje by příští rok měly přesáhnout 3,5 miliardy. Výdaje by měly být o 97 milionů nižší

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy přes 3,555 miliardy korun, výdaje budou o 97 milionů korun nižší. Peníze navíc kraj použije především na splácení úvěrů, které si v minulosti vzal na rekonstrukce svých silnic a mostů.

Bezmála dvě miliardy korun půjdou do investic, což je zhruba o čtvrtinu víc než letos. Rozpočet dnes schválili zastupitelé, odmítli návrh opozice, která chtěla přidat peníze na zmírnění dopadů sucha a zadržení vody v krajině.

S jediným pozměňovacím návrhem přišel opoziční zastupitel Změny pro Liberecký kraj Josef Šedlbauer, který žádal víc peněz na projekty zaměřené na obnovu odolnosti krajiny proti suchu a bleskovým povodním. Chtěl zvýšit dotační program z navrhovaných osmi milionů korun na 20 milionů. Dalších 15 milionů navrhoval pro krajskou Agenturu regionálního rozvoje (ARR) na přípravu projektů a ještě 15 milionů na investiční akce v oblasti revitalizace krajiny a zadržování vody v krajině. V letošním roce kraj podpořil takové projekty poprvé, z programu rozdělil šest milionů korun.

„V obnově krajiny má svůj kus práce každý, od vlastníků půdy po stát, ale někdo musí být hybatelem, lídrem té změny. Nevidím jinou možnost než kraj, protože obce jsou na komplexní projekty v krajině příliš malé a stát je daleko. Kraj má peníze, lidi, odborné zázemí a vyjednávací sílu. Potřebuje jen politickou vůli to všechno využít,“ řekl k návrhu Josef Šedlbauer. Navrhoval vzít peníze z finanční rezervy, zkrátit rozpočet na mediální prezentaci a také snížit výdaje na plánovanou rekultivaci okolí krajského sídla. Podporu zastupitelů ale jeho návrh nezískal.

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj rozpočet s příjmy 3,384 miliardy korun a výdaji o 97 milionů nižšími. Aktuálně už ale díky dotacím pro školství a sociální služby a také z EU letošní příjmy kraje dosáhly bezmála 10,694 miliardy korun, výdaje jsou zatím díky dotacím do školství a sociální oblasti a také díky dotacím v fondů Evropské unie zhruba o 1,5 miliardy nižší. Do investic šlo zatím podle informací z rozklikávacího rozpočtu zhruba 1,275 miliardy korun, což je dvojnásobek původního plánu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, Liberecký, Liberecký kraj, peníze, projekt, dotace, Josef Šedlbauer, Evropská unie, Agentura regionálního rozvoje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjmy kraje by příští rok měly přesáhnout 3,5 miliardy. Výdaje by měly být o 97 milionů nižší  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.