Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tápete v informacích o různých sociálních službách? Pomůže vám nový portál

Věděli jste, že existuje hned 33 druhů sociálních služeb? A zorientovat se v nich nebývá úplně snadné. Nově vám tak pomůže portál, který mapuje a představuje všechny sociální služby v Libereckém kraji.

S orientací v sociálních službách v Libereckém kraji pomůže lidem webový portál www.socialnisluzbylk.cz a k dispozici je už i aplikace pro chytré telefony. Existuje 33 druhů sociálních služeb a pro laika jde o systém velmi nepřehledný. Nový portál pomůže lidem ve složitých životních situacích, poradí kam se obrátit v případě úmrtí blízkého člověka nebo třeba při ztrátě bydlení. Novinářům to řekl náměstek libereckého hejtmana Pavel Svoboda.

„Pro toho, kdo dosud žádnou sociální službu nepotřeboval, by právě náš katalog a mobilní aplikace měly představovat první pomoc. První nasměrování do služby, která je dané osobě nejblíže. Třeba v situaci, kdy se rodina již nemůže sama postarat o svého seniora či zdravotně postiženého, v případech domácího násilí, hrozící exekuce, při hledání půjčovny kompenzačních pomůcek a podobně,“ doplnil Pavel Svoboda. Katalog je podle něj navržen tak, aby hledajícího dokázal co nejjednodušeji nasměrovat na vhodnou pomoc, která bude co nejblíže k jeho bydlišti

Katalog sociálních služeb nabízí vyhledávání podle toho, co daná osoba potřebuje řešit nebo v jaké životní situaci se daný člověk nachází. Může si vybrat, zda chce sociální službu využívat doma nebo za službou dojíždět, nebo zda potřebuje vyhledat službu pobytovou. „Když jsme vytvářeli tuhle aplikaci, tak jsme chtěli, aby běžný člověk jednoduchým způsobem nalezl službu ve svém okolí. Katalog pokrývá 15 životních situací, které mohou potkat každého z nás,“ řekl Jan Tůma z odboru sociálních věcí. Na katalogu se stále pracuje. „Registrovaných služeb je 250, podrobnosti o poskytovatelích budeme postupně doplňovat,“ dodal.

Vytvoření katalogu a nového portálu s mobilní aplikací přišlo na zhruba devět milionů korun a většinu zaplatila Evropská unie. Zdaleka nejde o první podobný projekt. Loni v květnu spustil kraj portál S.O.S. Liberecký kraj, který nabízí informace také z oblasti zdravotnictví. Liberecký kraj provozuje zhruba šest desítek portálů, nejvyužívanější je Turistický portál Libereckého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, sociální, komunikace, Liberecký, sociální služby, Liberecký kraj, Pavel Svoboda, katalog, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tápete v informacích o různých sociálních službách? Pomůže vám nový portál  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.