Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová organizace se zaměří na vzdělávání romských dětí i rozvoj romské kultury

Na jaře na Liberecku vznikla nová organizace, která má za cíl pomáhat Romům. Jedná se o zapsaný spolek, který nese název Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje a který vedou samotní Romové.

Co bylo důvodem k založení Koalice? ,,Nelíbilo se nám, že situace na Liberecku je taková, že v některých obcích má romská komunita své zastoupení a je vytvořen konstruktivní dialog mezi romskou komunitou a místní státní správou, v opačném případě je tomu přesně naopak, a jsme to my, Romové, kteří se o tento dialog musí zasadit,“ sdělila Marie Pilátová, zastupující ředitelka.

Misí, neboli úkolem Koalice je podporovat spolupráci mezi Romy a místní státní správou, ale také další činnosti jako např. podporovat vzdělávání romských dětí a mládeže a také rozvoj romské kultury a historie.

,,Proto taky v Koalici sdružujeme mladé studující Romy, kteří nám v tomto směru jsou nesmírným přínosem. Vzdělání je cesta za lepším a kvalitnějším životem a pokud podpoříme romskou mládež ve studiu a v romské identitě, vrátí se nám to jako celku. Taková akce, která podporuje romskou identitu, proběhne 21.3.2020 v Jablonci nad Nisou v klub WOKO. Bude se jednat o oslavy Mezinárodního dne Romů, které v Jablonci koalice bude pořádat již po druhé. Přesný program ještě doladíme, ale už teď víme, že bude velmi pestrý,“ sdělil Ján Lányi, student mezinárodních vztahů a koordinátor.

Podle jeho kolegyně romské aktivistky Marie Pilátové je také úkolem Koalice podporovat zastoupení Romů v politice a ovlivňovat zájem Romů o politiku. ,,Politika je něco, kde by Romové měli mít své zastoupení. Zejména na vládní a komunální úrovni nám zastoupení stále schází. Zájem Romů o politiku je sice vyšší, než býval, ale stále to není ono,“ uzavřela Pilátová.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Koalice romských reprezentantů Libereckého kraje, Romové, menšina, Liberecký kraj, Marie Pilátová, politika, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová organizace se zaměří na vzdělávání romských dětí i rozvoj romské kultury  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.