Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bedřichov čeká řada dopravních úprav. Vzniknou nové chodníky i navigační systém

Obec Bedřichov má v plánu celou řadu dopravních úprav. Nově by měl například autobus z Jablonce jezdit až na Maliník a zde by měla vzniknout otočku. Novinkou by měl být i navigační systém pro řidiče nebo nové chodníky.

Ke zvýšení bezpečnosti místních i turistů by měly částečně přispět chystané úpravy cest v Bedřichově v Jizerských horách. Obec se jako oblíbený cíl turistů často potýká s dopravními problémy. Na zlepšení dopravní infrastruktury bude použito v příštích dvou letech zhruba 29 milionů korun. Podíl obce bude dva miliony a zbytek zaplatí Liberecký kraj. Novináře o tom informoval hejtman kraje Martin Půta. V plánu je vybudování točny autobusu a chodníků, oprava mostu a vybudování navigačního systému.

Podle hejtmana pro obec využije kraj peníze, které dostal navíc ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Bedřichov jako obec nemůže o peníze ze státního fondu žádat a vzhledem k rozpočtu Bedřichova je mimo možnosti obce tu situaci vyřešit,“ uvedl Martin Půta.

Bedřichov patří mezi oblíbené turistické cíle a hlavně v zimě jsou tam problémy v dopravě. Obec je hlavním nástupním místem Jizerské magistrály a zhruba pětkrát až desetkrát za sezonu jsou komplikace v dopravě v obci tak velké, že musí provoz řídit policisté. V plánu je proto vybudování navigačního systému, který by řidiče o obsazenosti parkovacích míst a průjezdnosti obce informoval už v Liberci nebo Jablonci, z nichž vedou do Bedřichova silnice. Už letos by měly být první informační cedule u České chalupy na příjezdu z Liberce.

Ke zvýšení bezpečnosti chodců by pak mělo přispět vybudování chodníku podél hlavní cesty z Maliníku k odbočce na Rajtrův statek, která pokračuje dál do centra obce. Také bude opraven most přes Nisu u penzionu Ludmila. „Je to příjezdová komunikace k parkovištím P3 a P4 a do skiareálu. Je to taková úzká jednosměrná komunikace, kde v zimě navíc chodí spousta lyžařů, takže je to dost nebezpečné,“ uvedl starosta obce Petr Holub. V plánu je rozšíření silnice a vybudování chodníku.

Vzniknout by také měla točna autobusu na Maliníku, aby tam mohly zajíždět i linkové autobusy z Jablonce. „Je to už poměrně také hodně exponované nástupní místo na magistrálu,“ dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Bedřichov

Štítky rekreace, silnice, správa, lyžování, Bedřichov, chodník, navigační systém, Jablonec, Martin Půta, Státní fond dopravní infrastruktury, Jizerské hory, Liberecký kraj, Liberec, Petr Holub

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bedřichov čeká řada dopravních úprav. Vzniknou nové chodníky i navigační systém  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.