Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O těžbě na Tlustci nerozhoduje kraj, ale báňský úřad, říká radní Jiří Löffelmann

Včera vydal radní Jiří Löffelmann prohlášení k aktuální situaci ohledně těžby na Tlustci. Podle radního se totiž v médiích objevily nepřesné informace.

Tyto dezinformace se dle Löffelmanna týkaly zejména pravomoci v rozhodování. „Zejména chci zdůraznit, že rozhodnutí ve věci případné těžby v této lokalitě není v kompetenci ani Libereckého kraje jako samosprávy, ani Krajského úřadu Libereckého kraje (KÚ LK), který vykonává přenesenou působnost státu. Takové rozhodnutí může vydat pouze příslušný báňský úřad,“ řekl radní.

Dále uvedl, že v pátek Krajský úřad obdržel ministerstva životního prostředí o odvolání k rozhodnutí podle zákona o ochraně přírody. Toto odvolání se týkalo právě udělení výjimky ze zákazů daných k ochraně zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů pro záměr „Hornická činnost v dobývacím prostoru Luhov“.

Ministerstvo tak potvrdilo předchozí rozhodnutí Krajského úřadu. „Odbor životního prostředí a zemědělství KÚ LK povolil výjimku proto, že při svém rozhodování neshledal zákonné důvody, které by vedly k jejímu neudělení. Znovu upozorňuji, že se jedná o výkon státní správy, tedy nerozhoduje samospráva,“ komentoval Löffelmann.

Následně pak dodal, že kraj nadále respektuje zájmy měst a obcí v okolí lokality Tlustec. „trvá na podmínkách a opatřeních, které jsou uvedeny ve schváleném návrhu dokumentu Regionální surovinová politika Libereckého kraje. Jde o kladné stanovisko všech dotčených obcí, vybudování silničního obchvatu obce Luhov a dominantní využívání železniční dopravy (90 % objemu),“ zakončil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto geocaching.com

Štítky Tlustec, Liberecký, Jiří Löffelmann, těžba, Český báňský úřad, Liberecký kraj, krajský úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O těžbě na Tlustci nerozhoduje kraj, ale báňský úřad, říká radní Jiří Löffelmann  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.