Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kraj dá další peníze na zadržování vody a prodlouží příjem žádostí

Kraj podpoří dalšími třemi miliony korun projekty na zadržování vody. Zároveň díky velkému zájmu prodlouží termín příjmu žádostí až do 10. dubna.

Na projekty zaměřené na zadržení vody v krajině a zmírnění dopadů sucha přidá Liberecký kraj další tři miliony korun z daňových příjmů loňského roku. Ty byly o 404 miliony korun vyšší, než se původně předpokládalo. V dotačním programu tak letos bude na boj proti suchu připraveno více než 11 milionů korun, informovala náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Žádosti o dotace z programu mohou zájemci podávat od 10. února.

„Kvůli velkému zájmu jsme příjem žádostí prodloužili až do 10. dubna. Je to i z toho důvodu, že kromě vlastních dotací Liberecký kraj podporuje i odborné poradenství pro potenciální žadatele. Snažíme se také o snížení administrativy, takže některé vyžadované doklady jsme přesunuli až do fáze uzavírání smluvního vztahu,“ uvedla vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství Jitka Šádková.

Projekty zaměřené na zadržení vody podpořil kraj poprvé loni, kdy bylo v programu šest milionů korun. Na všechny se nedostalo, neuspokojení zájemci ale mají možnost požádat znova. „Cílem programu je zakládání a obnova přirozených vodních prvků, žadatelé mohou získat peníze na vybudování tůní či mokřadů, revitalizaci toků, zpomalení odtoku vody z krajiny. Srážkový propad v uplynulých pěti letech činil v Libereckém kraji průměrně 757 milimetrů a byl nejvyšší v republice,“ řekl krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann.

Z programu je možné získat podporu i na projekty zaměřené na vsakování dešťové vody v městském území. Na drobná opatření, jako je budování tůní či obnova mokřadů, mohou ale podle Šádkové zájemci získat dotace také z programu Podpory ochrany přírody a krajiny, kde je k dispozici 2,8 milionu korun. Tyto dotace jsou určené na malé projekty, získat je možné od 20.000 do 150.000 korun, zatímco z programu podpory retence vody mohou žadatelé na svůj projekt od kraje dostat od 70.000 korun do milionu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, správa, počasí, sucho, dotace, Liberecký, projekt, Liberecký kraj, Jitka Volfová, Jiří Löffelmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá další peníze na zadržování vody a prodlouží příjem žádostí  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.