Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podmínky pro skiareály se pomalu zlepšují. Tanvaldský Špičák otevře všechny sjezdovky

V současné době jsou asi nejlepší podmínky pro skiareály za celou letošní zimu. Přesto je sezona zatím spíše podprůměrná. V některých leží až 70 centimetrů sněhu.

Sezona pro lyžařské areály v Libereckém kraji je zatím podprůměrná až průměrná, podmínky jsou nyní ale asi nejlepší za zimu. Mrazy v minulých dnech umožnily výrobu umělého sněhu, přírodního připadlo do několika centimetrů. Ve střediscích leží až 70 centimetrů sněhu, vyplývá z informací od provozovatelů.

Velké skiareály v kraji jsou stále v částečném provozu, jako první otevře všechny sjezdovky od tohoto víkendu Tanvaldský Špičák. „Pojede úplně všechno,“ uvedl Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu. V největším středisku Jizerských hor je přes osm kilometrů tratí.

Ski bižu kromě Tanvaldského Spičáku provozuje v Jizerských horách ještě další dva areály. „Na Severáku doděláváme Jih, možná ho stihneme na sobotu nebo neděli. A v Bedřichově jsme se také zlepšili, ale nebude to na tento víkend,“ dodal Bažant. Na Severáku je otevřená polovina areálu a v Bedřichově stometrová dětská sjezdovka. Sezonu hodnotí Bažant zatím jako průměrnou stejně jako třeba Vlastislav Fejkl z krkonošského skiareálu v Harrachově, kde je v provozu polovina střediska.

„Pro nás to je slušné, protože v Polsku jsou areály takřka mimo provoz a je znát, že jsou polské prázdniny, je tu hodně polských aut,“ uvedl Fejkl. Návštěvnost podle něj ve středisku stoupá. „Takže si myslím, že v Harrachově si na zimu zatím nemůže nikdo stěžovat, ani hoteliéři, restauratéři. Obecně tam, kde se lyžuje, tak se nedá říci, že je to špatné. Když je zima jako byla loni a lyžuje se v lednu všude, tak paradoxně pro areály našeho typu to není žádná výhra,“ dodal.

Pro sousední Rokytnici, kde je největší areál v kraji, je naopak letošní zima velmi špatná. „Zatím spíše sčítáme ztráty než abychom byli pozitivní. Když zahájíte sezonu o deset dnů později a jede jen pětina areálu, tak z ekonomického hlediska to nemůže být dobré,“ uvedl ředitel rokytnického areálu Vít Pražák. V posledních dnech se ale zlepšuje situace i v Rokytnici. Denně tam lyžuje asi 1400 lidí, k dispozici mají zhruba třetinu z 21 kilometrů tratí. „Ve stavu, v jakém jsme, jsme docela spokojeni. Až na dvě či tři místa, kde se to během dne vydře, tak sněhu na páteřních tratích máme dostatek,“ dodal. Podprůměrná je sezona i pro nedaleké Paseky nad Jizerou, kde jsou v provozu dvě třetiny areálu. „Jsme na polovině obvyklého stavu co se týče tržeb,“ uvedl za středisko Martin Řípa.

K horším zatím patří zima i pro Ještěd v Liberci. „Co se týče sněhových podmínek, tak se trápíme jako ostatní střediska, což logicky se odráží i v nižší návštěvnosti. Nicméně momentálně podmínky u nás panují dobré, lyžuje se bez dlouhého čekání ve frontách a máme na kopci dalších deset centimetrů nového technického sněhu. A připravujeme ke spuštění další oblíbenou sjezdovku, Slalomák,“ uvedl ředitel střediska Jakub Hanuš. Na Ještědu je v provozu třetina z devíti kilometrů tratí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký, sjezdovka, Tanvaldský Špičák, Jizerské hory, Severák, Bedřichov, Liberecký kraj, Harrachov, Ještěd, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky pro skiareály se pomalu zlepšují. Tanvaldský Špičák otevře všechny sjezdovky  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.