Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Technická univerzita se pustila do výroby roušek. Pomáhá kraji i nemocnici a jedná se státem

Technická univerzita se v současné situaci pustila do výroby roušek. Z původního plánu pár kusů pro potřeby univerzity se už ale zrodilo hned několik desítek roušek pro libereckou nemocnici. A o liberecké roušky má zájem i stát.

Rektor Miroslav Brzezina již zahájil jednání se zástupci ministerstev. „Návrh byl takový, že bychom dodávali tuto základní matrici a stát by materiál předal soukromé firmě, která by z ní nechala šít roušky ve svých zahraničních provozech,“ sdělil v tiskové zprávě Brezizna.

Podle něj má ale univerzitní výroba danou kapacitu. Stroj, na kterém vzniká materiál pro roušky, totiž dokáže vytvořit jen určité množství nanovrsty. Denně se jedná o pár tisíc kusů. Pro univerzitu je navíc tato výroba něčím úplně novým. Stroj je totiž na univerzitě sotva pár dní.

Nyní se tak univerzita proměnila v takovou malou manufakturu. „Zasedací místnost Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL se dočasně proměnila v šicí dílnu. Současně zde pracuje mezi dvaceti a třiceti zaměstnanci univerzity, kteří se střídají,“ informoval mluvčí TULKy Radek Pirkl

Každý se snaží pomoci. Zaměstnanci tak šijí i o víkendu a bez ohledu na to, jak zkušení v tomto ohledu jsou. Lidí, kteří by rádi pomohli, je opravdu hodně. I na univerzitu se stále hlásí a nabízejí se jako pomocníci. „Je nás na šití v tuto chvíli dost a nechceme mezi sebe zatím přibírat neznámé lidi. Snažíme se udržet si tady maximálně možné zdravé prostředí. Snad to veřejnost pochopí. Moc děkujeme za nabídnutou pomoc,“ komentovala docentka Eva Kuželová Košťálová.

Jak to tak bývá, výroba roušek s nanomateriálem se rychle rozkřikla, i když původně mělo jít jen o pár kusů pro zaměstnance. Kvůli velkému zájmu se už univerzita spojila i se dvěma velkými šicími dílnami. Roušky se po výrobě sterilizují ozonem nebo horkým vzduchem. Ten totiž při teplotě 60°C a působením půl až dvě hodiny zabije vše. 

První roušky putovali dnes do liberecké nemocnice. Denně jich na univerzitě zvládnou vyrobit asi 200 kusů, další ale vytvoří externí firmy. Po rouškách je ale obrovský zájem i ze strany státu, ačkoliv TULka stále nemá certifikaci pro výrobu pomůcek ve zdravotnictví. V současné době je totiž poptávka po jakýchkoliv ochranných pomůckách.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky TUL, Technická univerzita, rouška, koronavirus, univerzita, výroba, Krajská nemocnice Liberec, Miroslav Brzezina, nemocnice, Tula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technická univerzita se pustila do výroby roušek. Pomáhá kraji i nemocnici a jedná se státem  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.