Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce by se měly dočkat silnice na Výpřeži, v Janově, Mimoni i v Rychnově

Více než miliardu korun plánuje kraj investovat do oprav různých úseků silnic a také do dalších dopravních staveb. Část nákladů pokryje dotace z Evropské unie.

Náklady na projekty spolufinancované Evropskou unií se pohybují okolo 1,1 miliardy korun. „Devětadvacet stavebních akcí pak hradí ze svého rozpočtu Liberecký kraj. Jejich celkové náklady činí 649.375.273 korun,“ sdělil náměstek hejtmana Jan Sviták

Během letošního roku dojde k opravám úseků silnic III. třídy č. 29032 a č. 29035 v Janově nad Nisou. Aktuálně probíhá mimo jiné oprava silnice v Oldřichově nebo rekonstrukce mostu na silnici II. třídy č. 260 mezi Dubou a Tuhaní. „Tento most bude zcela odstraněn a nahrazen novým,“ komentoval Sviták. Tato rekonstrukce vyjde na 7,9 milionu korun.

V současné chvíli taky pokračuje výstavba severozápadního obchvatu Zákup. Tento projekt za 57 milionů by měl být dokončen na podzim letošního roku. V plánu je také oprava Liberecké ulice v Hrádku nebo Kodešovy ulice ve Frýdlantu. Dlouho očekávanou stavbou je jistě rekonstrukce silnice II/268 vedoucí z Mimoně na hranici Libereckého kraje.

Jedná se o úsek o délce 12,2 kilometru. „Aktuálně probíhá výběrové řízení. Předpokládaná cena představuje 204 700 000 korun,“ dodal Sviták. Další probíhající výběrová řízení se týkají úseku z Horního Hanychova na Výpřež, silnice č. 27014 v Jablonném v Podještědí nebo v Jindřichovicích pod Smrkem. 

Většina rekonstrukcí se týká právě silnic II. a III. třídy. „Skoro 618 kilometrů silnic II. a III. třídy v Libereckém kraji je hodnoceno jako havarijní a u téměř 294 kilometrů je stav nevyhovující a vyžadující opravu nebo údržbu,“ dodal náměstek. Oproti roku 2018 ale došlo k mírnému zlepšení alespoň podle průměrné známky stavu silnic třetí třídy, který se z 3,23 posunul na 3,21.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky rekonstrukce, kraj, silnice, oprava, Mimoň, Evropská unie, Janov, Jan Sviták, Liberecký kraj, Janov nad Nisou, Dubá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce by se měly dočkat silnice na Výpřeži, v Janově, Mimoni i v Rychnově  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.