Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj předčasně splatí úvěr na opravu silnic. Ušetří desítky milionů

Úvěr z roku 2006 může kraj splatit díky vyšším daňovým příjmům od začátku letošního roku, má k dispozici 294 milionů. Přebytek využije na údržbu silnic i sociální služby. Díky předčasné splátce ušetří miliony.

Celková částka úvěru činila 750 milionů korun, finance kraj využil na opravy silnic II. a III. třídy. Zbývající částka, kterou musí doplatit, je 234 345 000 korun včetně jistiny. Zbylé finance z vyšších daňových příjmů se využijí třeba na sociální služby nebo projekt cyklostezky svaté Zdislavy.

„Rozhodli jsme se předčasně splatit úvěr z roku 2006 a vyčistit tak kraj od zadlužení před stavbou centra urgentní medicíny,“ řekl v úterý hejtman Martin Půta. „V současné době ještě máme závazek z půjčky na modernizaci liberecké nemocnice. Splátky budou v příštích letech nastaveny tak, aby nepřesahovaly sumy, na které byl krajský rozpočet připraven v uplynulém období, a zároveň nebyly ohroženy další investice. Zajistit peníze na tak významný projekt, jakým je výstavba Centra urgentní medicíny, je náročným úkolem. Chtěl bych ale zdůraznit, že tato investice přinese kvalitní zdravotní péči i dalším generacím,“ dodal.

Pozitivní trend z hlediska vývoje daňových příjmů očekávají krajští zastupitelé i ve druhém pololetí. „Čekali jsme na to, jak se budou daňové příjmy vyvíjet. Doplacením úvěru vlastně šetříme zhruba třicet milionů korun na úrocích, které bychom jinak zaplatili. Úvěr bychom platili do roku 2026. Jsem rád, že k tomu můžeme přistoupit,“ uvedl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík. „Je to ale dáno i tím, že jsme měli poměrně konzervativně nastavenou úroveň daňových příjmů, a to v objemu 3,33 miliardy korun. Přispěla k tomu razantní výše inflace a také vyšší výběr daní, zejména daně z přidané hodnoty. Skutečné plnění z DPH je za první měsíce roku 2022 vyšší o 181 milionů korun oproti loňskému roku,“ vysvětlil.

Podle hejtmana si tak kraj vytváří tříletou „pauzu“ v nejisté době z hlediska rozpočtu, kdy nebude muset splácet. „Finanční rezerva by mohla pomoci financovat bohužel očekávaný velký nárůst plateb za energie," doplnil Půta. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberecký kraj, finance, úvěr, daně, rekonstrukce, splátka, silnice, Martin Půta, Krajská nemocnice Liberec, Zdislava, Zbyněk Miklík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj předčasně splatí úvěr na opravu silnic. Ušetří desítky milionů  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.