Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Krajští záchranáři získají nová vozidla systému rendez-vous i speciální vůz pro kontakt s nebezpečnou nákazou

PR článek

Vozový park Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje se dočká nových přírůstků. Díky evropským dotacím získají záchranáři nové vozy systému rendez-vous, mezi nimi i speciální vozidlo pro převoz pacienta s vysoce nebezpečnou nákazou.

Celkem deset vozidel získají záchranáři do roku 2024, sedm zafinancuje dotace EU. První vozidlo bylo pořízeno už v loňském roce. „Dlouhodobou a systematickou podporou se nám již dříve podařilo stabilizovat vozovou základnu krajských záchranářů. Některá původní auta již opravdu nebyla v dobrém technickém stavu a nesplňovala požadavky moderní medicíny. Pokud to bude možné, budeme samozřejmě záchranáře i v tomto ohledu stále podporovat,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Kvalitní vozy jsou pro záchranáře nepostradatelné

„Je důležité, aby měli pracovníci záchranné služby k dispozici moderní a kvalitní automobily. Vozidla jsou denně v náročném provozu, a tak na ně musí být absolutní spoleh,“ doplnil Vladimír Richter, krajský radní pro resort zdravotnictví.

Systém rendez-vous spočívá v tom, že se na místě zásahu potkává sanita a vozidlo, v němž jezdí lékař s řidičem, případně další lékař. V sanitce jedou pak záchranáři. Vozidla pro tento systém mají výkonné motory, aby řidiči mohli zasahovat i v náročnějším terénu. Dále jsou vybavena zástavbou pro instalaci zdravotnického materiálu a informačních technologií tak, aby splňovala podmínky pro kvalitní zajištění zdravotní péče pro pacienty. 

Krajská zdravotnická záchranná služba má aktuálně k dispozici patnáct vozů Škoda Kodiaq pro systém rendez-vous a sedmatřicet sanitek značky Merdeces-Benz Sprinter. Letos by mělo přibýt ještě pět sanitek a jeden vůz pro tým HART, který je speciálně upraven pro převoz a péči o pacienta s podezřením na vysoce nebezpečnou nákazu.

Celkové náklady na nákup jednoho vozu spolu se studiemi proveditelnosti za 51 400 korun činí 2 324 990 korun. Evropská dotace poskytne 2 092 491 korun, spoluúčast Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje je 10 %. 

Nové automobily představí v září

Letos získají záchranáři díky evropským pěnězům čtyři vozidla, v roce následujícím další tři a v roce 2024 ještě čtyři vozy, jejich financování je nyní předmětem jednání. 

Nové vozy se předvedou v září na letišti v Liberci. „Určitě se na ně těšíme, obnova vozového parku je ale postupná. Chtěli bychom je představit veřejnosti i panu hejtmanovi 10. září na letišti, kde bychom tím zároveň chtěli otevřít nové zrekonstruované prostory na letišti. Měla by to být velká akce," uvedl mluvčí ZZS LK Michael Georgiev

Podle mluvčího představí čtyři vozy Škoda Kodiaq. „A také – pokud už bude hotový, jelikož je nyní ve výrobě – speciální vůz na hromadné neštěstí," dodal Georgiev.

V minulém roce kraj investoval do zdravotnictví částku 375,2 milionu korun. „Co se Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje týče, vloni se její vozový park zmodernizoval pořízením tří nových vozů pro lékaře v systému rendez-vous; podařilo se také fakticky zahájit projekt úprav výjezdové základny záchranářů spolu s výstavbou garáže na letišti v Liberci a úspěšně předložit financování projektu do výzvy Integrovaného regionálního operačního programu React-EU,“ uzavřel Richter.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky infekční onemocnění, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, pacient, vozový park, Evropská unie, Vladimír Richter, Martin Půta, Liberec, Liberecký kraj, Škoda Kodiaq

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští záchranáři získají nová vozidla systému rendez-vous i speciální vůz pro kontakt s nebezpečnou nákazou  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.