Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Libereckém kraji vyjedou na protest zemědělci na Českolipsku a Semilsku

V Libereckém kraji se do protestních jízd zapojí ve čtvrtek jen farmáři na Českolipsku a Semilsku, na Liberecku a Jablonecku se jízdy konat nebudou. V Liberci se ve čtvrtek uskuteční Den regionálních potravin Libereckého kraje, na němž budou zemědělci propagovat českou produkci a vyzývat k podpoře českých potravin.

„Využijeme Den regionálních potravin, abychom veřejnost upozornili na to, proti čemu protestujeme. Nechali jsme vyrobit několik banerů. Chceme, a to je to nejzákladnější, pro spotřebitele levné české potraviny," řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje, která sdružuje malé farmáře stejně jako velké zemědělské podniky v kraji

Celostátní demonstrace v Praze

Celostátní protestní akce zemědělců je naplánována na čtvrteční dopoledne, kdy se v Praze na neformálním zasedání sejdou ministři zemědělství a rybolovu zemí Evropské unie. Podle Erlebacha protest organizují nevládní organizace nejen z Česka, ale uskuteční se za podpory agrárních komor zemí Visegrádské skupiny a také z Bulharska, Chorvatska, Estonska. Litvy a Rumunska. „Protesty nejsou zaměřené proti vládě, ministrovi zemědělství, ale na podporu toho, co Česká republika prosazuje," zdůraznil Erlebach.

Komora podle Erlebacha kromě jiného požaduje odložení zásad Společné zemědělské politiky EU, které ještě nejsou schválené a přitom by měly v platnost vstoupit už od 1. ledna. V současné době, kdy se zemědělci potýkají s dopady války na Ukrajině a rostoucími cenami nejen elektřiny, plynu a pohonných hmot, ale také osiv, hnojiv a krmiv, to podle Erlebacha jejich podnikání jen komplikuje. „Máme podzim, sejeme, ale zemědělci nevědí, kde sít mohou, a kde ne, protože i to je součástí těchto zásad," doplnil předseda agrární rady.

Dne regionálních potravin se v Liberci zúčastní tři desítky výrobců z celého kraje. „Bude tam například i pěstitel jablek, právě tato produkce je teď vážně ohrožená, protože sousední Polsko přišlo kvůli embargu o odbyt v Rusku. Lidé budou mít možnost česká jablka nakoupit a zjistit, za jaké ceny u pěstitelů jsou," řekl Erlebach.

Součástí programu je vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina Libereckého kraje a ochutnávka oceněných výrobků. „Letos poprvé budou moci lidé ochutnat i potraviny oceněné v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje," dodal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zemědělství, potraviny, demonstrace, ocenění, Liberecký, Liberecký kraj, jídlo, okres Česká Lípa, okres Semily, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, Evropská unie, Praha, Česko, Agrární komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji vyjedou na protest zemědělci na Českolipsku a Semilsku  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.