Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Technická univerzita v Liberci ušetří díky zastropování cen energií miliony

Technická univerzita v Liberci ušetří díky zastropování cen energií, které v pondělí schválila vláda, miliony korun. V letošním roce počítala univerzita, že za elektřinu zaplatí 60 milionů, díky cenovému stropu to ale bude zhruba o deset milionů méně. Pro příští rok očekávalo vedení až "hrůzný" nárůst nákladů na 218 milionů korun, díky stanovení maximálních cen budou ale náklady zhruba 89,5 milionu korun.

Výdaje tak budou podle mluvčího univerzity Radka Pirkla asi o 130 milionů nižší. I tak to proti letošnímu roku znamená nárůst o 80 procent. Vláda v pondělí stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Maloodběratelé, tedy domácnosti a živnostníci zaplatí za silovou elektřinu maximálně 6 000 korun včetně DPH za jednu megawatthodinu (MWh), plyn bude stát maximálně 3 000 korun za MWh. Vliv na výši záloh bude mít stanovení cenového stropu již v listopadu. Za stejné ceny by měly nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Růst cen trápí i provozovatele ubytovacích a stravovacích zařízení 

Výrazné zvýšení nákladů na energie bude navzdory stanovení maximálních cen čekat provozovatele oblíbené Šámalovy chaty na Nové louce nedaleko Bedřichova v Jizerských horách a restaurace U Poláků na okraji Liberce. „Proti těm cenám, co jsou teď, tak to pomoc je, ale stejně to bude těžké. Když teď platíme 1700 korun (za MWh) do konce roku, a pak to bude 6000, tak to bude velký rozdíl. Pochybuji, že se do té doby cena sníží," řekl Petr Polák.

Na doporučení svého makléře elektřinu na příští rok zatím nenakoupil. „Teď byla nejlepší cena 9 000 korun," dodal. Situace v pohostinství je podle něj velmi složitá, výrazně rostou i další náklady. Jen u základních potravin byl podle Poláka nárůst zhruba o 30 procent.

Jak na tom budou nemocnice

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se má zastropování týkat i všech typů zdravotnických zařízení. „Bez ohledu na to, jestli je soukromé, státní nebo městské. Dohodli jsme se také, že státní distributor jim prodá elektřinu a plyn, pokud nemají smlouvu na příští rok," uvedl Válek.

V největší Krajské nemocnici Liberec zatím vyčkávají na další podrobnosti. Krajská akciová společnost se 3 000 zaměstnanci totiž k maloodběratelům nepatří, ceny má fixované do konce roku. „Počítáme s velkým nárůstem nákladů na energie. U elektřiny zhruba čtyřikrát, ze 30 na 120 milionů. Plyn řešíme," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Akciovou společnost MMN, která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech, výrazné zvýšení nákladů zřejmě nečeká. Předseda představenstva Jiří Kalenský zastropování cen uvítal, s hledáním dodavatele energií pro příští rok chce ale počkat, až to bude definitivní. „Předpokládám, že to bude v cenách pro nás přijatelných," řekl.

S drahými energiemi se nemocnice musela vyrovnat už letos, nového dodavatele hledala na konci loňského roku. „My jsme letošní rok měli hodně drahý, vyskočili jsme o 2,5 násobek," dodal. Pokud budou ceny na úrovni schválené vládou, zůstanou podle Kalenského náklady nemocnice na energie na letošní úrovni 28 až 30 milionů korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Technická univerzita v Liberci

Štítky ČR, energie, vláda, nemocnice, školy, vysoké, firmy, Liberecký, technická univerzita, Technická univerzita v Liberci, elektřina, Vlastimil Válek, Petr Polák, TOP 09, Krajská nemocnice Liberec, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technická univerzita v Liberci ušetří díky zastropování cen energií miliony  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.